"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Προστάτης», η έγκαιρη διάγνωση

Οι άντρες φίλοι του ιστολογίου ας προσέξουν την ανάρτηση αυτή και ας ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ την ευκαιρία για ΔΩΡΑΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ που προσφέρει το Δίκτυο Υγείας απο σήμερα μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου

Ενας στους δέκα θανάτους από καρκίνο οφείλεται σε κακοήθεια στον προστάτη. Η έγκαιρη διάγνωση, με εξετάσεις από την ηλικία των 50 ετών, μειώνει σημαντικά την απειλή του θανάτου.

Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία 15 χρόνια, αν και καταγράφεται αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης της νόσου, εμφανίζεται μείωση της θνησιμότητας. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της νόσου, που ήταν στις 16 Σεπτεμβρίου, το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας πραγματοποιεί εβδομάδα δωρεάν προληπτικού ελέγχου προστατικού αντιγόνου (PSA), από τις 20 έως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν σε άνδρες ηλικίας 50 έως 75 ετών, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κρήτη (πληροφορίες 210.9975555).

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο του Διαδημοτικού Δικτύου κ. Γιώργο Πατούλη, τον γενικό γραμματέα της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας κ. Κώστα Στραβοδήμο και τον κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), καθηγητή κ. Γιάννη Κυριόπουλο.

Σύμφωνα με τον κ. Στραβοδήμο, ο έλεγχος ασυμπτωματικών ανδρών με PSA οδήγησε στη διάγνωση περισσότερων καρκίνων σε πιο πρώιμα στάδια, δίνοντας πολλαπλές επιλογές θεραπείας.

Ο καρκίνος του προστάτη -είπε- προέρχεται από τον ανώμαλο πολλαπλασιασμό των αδενικών κυρίως κυττάρων του προστάτη, του αδένα ο οποίος αποτελεί μέρος του αναπαραγωγικού συστήματος του άνδρα, υπό την επίδραση της ορμόνης τεστοστερόνη. Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου συνιστά σήμερα τον συχνότερο καρκίνο που διαγιγνώσκεται στους άνδρες άνω των 50 ετών.

Διατροφή
Αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες και «ενοχοποιείται» για το 9% των θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το 85% διαγιγνώσκεται μετά τα 65 έτη. Η ηλικία, η φυλή και το οικογενειακό ιστορικό αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, ενώ η παχυσαρκία, ο δυτικός τρόπος διατροφής (πολλά ζωικά λιπαρά) και η έκθεση σε βαρέα μέταλλα είναι επιβαρυντικοί παράγοντες. Τα συμπληρώματα διατροφής και οι βιταμίνες C και Ε, όπως και το σελήνιο, δεν έχουν αποδειχθεί επαρκή προφυλακτικά μέτρα.

Ερευνα Αμερικανών επιστημόνων
Αρκεί μία και μόνο εξέταση
Μία και μόνη εξέταση προστατικού αντιγόνου (PSA) σε άνδρες άνω των 60 ετών μπορεί να προσδιορίσει με αρκετά μεγάλη ακρίβεια όσους κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από τον καρκίνο του προστάτη. Αυτό υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες, επικαλούμενοι τα στοιχεία σχετικής έρευνας που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal» από ομάδα ειδικών υπό τον καθηγητή Χανς Λίλια του ιατρικού κέντρου Μεμόριαλ Σλόαν Κέτερινγκ της Νέας Υόρκης.

Οι ειδικοί βρήκαν ότι εννέα στους δέκα θανάτους από καρκίνο του προστάτη αφορούν άνδρες με υψηλά επίπεδα PSA, με εκείνους που είχαν χαμηλά επίπεδα του αντιγόνου να εμφανίζουν εξαιρετικά χαμηλή θνησιμότητα από τη νόσο.

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: