"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ιδρυματισμός

 Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Συνταρακτικές εξελίξεις στη Ν.Δ. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιστρέφει στην ενεργό δράση. Αναλαμβάνει πρόεδρος του Ινστιτούτου «Κωνσταντίνος Καραμανλής». 
«Θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να συμβάλουμε στην ανάταση του ηθικού και της ψυχολογίας και του νεοδημοκράτη, αλλά κυρίως του Ελληνα πολίτη», δήλωσε ο Μεϊμαράκης, επί τη αναλήψει των νέων καθηκόντων του.

Κάτι ενοχλεί εδώ, αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς τι. Ας το δούμε καλύτερα. Εχουμε τους νεοδημοκράτες και τους Ελληνες πολίτες. Μάλλον πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα.  

Είναι απογοητευτικό. Νέα γενιά πολιτικών και αναπαράγει πολιτικαντισμούς και παραταξιακή γλώσσα του περασμένου αιώνα. Ο κ. Μεϊμαράκης μιλάει στο στρατό του, αλλά «κυρίως» απευθύνεται στους Ελληνες πολίτες, σε όσους δηλαδή δεν έχουν στρατολογηθεί ακόμα. Και των δύο κατηγοριών πάντως, επιθυμεί να σηκώσει το ηθικό και την ψυχολογία. Και αυτό θα επιχειρήσει να το κάνει από το Ινστιτούτο.

Τι είναι δηλαδή το περίφημο Ινστιτούτο; Κέντρο ψυχοβοήθειας; Ομιλος αθλοπαιδιών; Κλινική ειδικευμένη στην καταπολέμηση της κατάθλιψης; Ταμείο περίθαλψης άπορων κορασίδων; Παράγει πολιτική το ίδρυμα; Ή μήπως επιτελεί φιλανθρωπικό έργο;

«Το Ινστιτούτο θα είναι ένας οργανισμός μάχης, ο οποίος θα κινηθεί αυτοτελώς και θα συμβάλει στην προσπάθεια να υπάρξει κυβερνητική πρόταση εξουσίας από τη Ν.Δ.», συνέχισε ο Β. Μεϊμαράκης. (Τόσο αυτοτελώς.) «Θα προσπαθήσει να αρθρώνει πολιτικό λόγο (το Ινστιτούτο). Θα ασχολείται με πολιτικά ζητήματα. Δεν θα ασχολείται με ζητήματα που παράγουν παραπολιτική. (Αυτό το αφήνει για το κόμμα). Οι πολίτες περιμένουν λύσεις από τους πολιτικούς. Και εμείς πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων». Ποιοι εμείς; Εμείς του Ινστιτούτου; Τι είναι επί τέλους ετούτο το ινστιτούτο; Πολιτικό κόμμα πάει να φτιάξει ο Μεϊμαράκης;

Τι είναι το κάθε τι σε αυτή τη χώρα; Τι είναι ο πρωθυπουργός; Εντολοδόχος του ΔΝΤ; Ή μήπως ο άνθρωπος που προχθές δήλωνε ότι δεν στοχοποιεί (sic) τους δημοσίους υπαλλήλους, στοχοποιεί (sic) όμως τη δημόσια διοίκηση; Τι είναι οι οικονομικοί υπουργοί της κυβέρνησης; Διερμηνείς του Μνημονίου; Τι είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ή μάλλον πού είναι; Μην τον είδατε και μην τον απαντήσατε;

Πού εξαντλείται η πολιτική ενέργεια και δυναμική του Αντ. Σαμαρά; Στο να διορίζει προέδρους του Ινστιτούτου Δημοκρατίας ή στο να στριμώχνει τον Παν. Ψωμιάδη να μην κατεβάσει υποψήφιο για αντιπεριφερειάρχη τον αδερφό του Διονύση; Και τι πρόβλημα έχει με τον Διονύση ο αρχηγός της Ν.Δ.; Εδώ δεν έχει πρόβλημα με τον Ψωμιάδη, και έχει πρόβλημα με τον αδερφό του;

Οταν τα ιδρύματα φιλοδοξούν να γίνουν κόμματα, τότε τα κόμματα κινδυνεύουν να μετατραπούν σε ιδρύματα. Σε αυτό τον τόπο που τα ινστιτούτα πολιτεύονται, τα κόμματα της κεντρικής εξουσίας προετοιμάζονται πυρετωδώς για να συμμετάσχουν στις εκλογές της τοπικής (αυτο;)διοίκησης, που αδερφοί δεν υποστηρίζουν αδερφούς μην τυχόν και κατηγορηθούν για οικογενειοκρατία, σε μία χώρα που την έχουν κυβερνήσει τρεις γενιές Παπανδρέου, σε αυτό τον τόπο πολύ φοβάμαι ότι πάσχουμε όλοι από ιδρυματισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: