"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Αποκηρύσσει τη λειτουργία στην Αγία Σοφία το Πατριαρχείο

Απο την ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ


ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ δυσφορία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου έχει προκαλέσει η αυτόνομη πρωτοβουλία 250 ελληνοαμερικανών ορθοδόξων, μελών της αποκαλούμενης «Παγκόσμιας Ενορίας Αγίας Σοφίας», οι οποίοι προτίθενται  να τελέσουν λειτουργία στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης. 

Το Πατριαρχείο αντέδρασε και με επίσημη ανακοίνωση στην οποία δηλώνει ότι αντιτίθεται στην κίνηση αυτή, ενώ έχει ήδη δηλώσει αποστασιοποιημένο από τη συγκεκριμένη ενέργεια στις τουρκικές αρχές.

ΤΕΤΑΜΕΝΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ να είναι η ατμόσφαιρα σήμερα έξω από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα φτάσει ομάδα 200 ανθρώπων με επικεφαλής τον Ελληνοαμερικανό Κρις Σπύρου, με σκοπό να τελέσουν λειτουργία χωρίς την άδεια των τουρκικών αρχών. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δηλώνει ότι δεν έχει καμιά σχέση με το θέμα, ενώ οι τουρκικές αρχές είναι έτοιμες να λάβουν όλα τα μέτρα για να εμποδίσουν τη λειτουργία.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σήμερα θα βρίσκονται έξω από την Αγία Σοφία 500 αστυνομικοί, οι οποίοι έχουν εντολές να προβούν σε συλλήψεις στην περίπτωση που προκληθούν επεισόδια. 

 «Απρόσκλητοι επισκέπτες» είναι ο χθεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Μιλιέτ».

Ο υπουργός Πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι προειδοποίησε πως «αν υπάρξει σκόπιμη προσπάθεια, που αποσκοπεί στη διατάραξη της γαλήνης, το κράτος θα λάβει τα μέτρα του».

Σύμφωνα με τον Γκιουνάι, «ένας ναός δεν είναι κατάλληλο μέρος για διαδήλωση φανατικών ομάδων». Μάλιστα αποκάλυψε ότι πριν από λίγες ημέρες ομάδα μουσουλμάνων πολιτών διατύπωσε το αίτημα για μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία με αφορμή τη γιορτή του Ραμαζανιού, αλλά οι τουρκικές αρχές τούς απάντησαν ότι ο ναός περίπου 900 χρόνια λειτούργησε ως εκκλησία και 500 χρόνια ως τζαμί και πως δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ειδικά για μαζικές λειτουργίες.

«Οι πολίτες μας έδειξαν κατανόηση», είπε ο τούρκος υπουργός.

Η ομάδα Ελληνοαμερικανών θα προσπαθήσει να μπει στην Αγία Σοφία χωρίς εισιτήριο για να τελέσει λειτουργία, ωστόσο, αν δεν τα καταφέρει, θα τελέσει τη λειτουργία έξω στο προαύλιο. «Χωρίς εισιτήριο κανείς δεν μπορεί να μπει μέσα, πρέπει να τους εμποδίσει η αστυνομία», δηλώνει ο διευθυντής του Μουσείου Τοπκαπί, Ιλμπέρ Ορτάιλι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που τελικά οι Ελληνοαμερικανοί αγοράσουν εισιτήρια, τότε η αστυνομία θα περιμένει οδηγίες από το υπουργείο Πολιτισμού για να τους απομακρύνει από τον χώρο.

Σύμφωνα με την ακροδεξιά εφημερίδα «Γενί Τσαγ», οι ορθόδοξοι πήραν θάρρος με το άνοιγμα εκκλησιών από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν και τώρα έστρεψαν το βλέμμα τους και στην Αγία Σοφία.

πηγη ΤΑΝΕΑ

Πρωινά ρεπορταζ, αναφέρουν οτι τελικά οι Ελληνες που οργάνωσαν την προσπάθεια αυτή ΔΕΝ θα πάνε στην Τουρκία και απλά θα κάνουν μια θρησκευτική τελετή στα σύνορα με τη γειτονική χώρα στον Εβρο...

Οσο για τον "οικουμενικό" Τουρκο ρασοφόρο ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα κάλεσε επίσημα Ελληνες ιεράρχες να πάρουν Τουρκική ιθαγένεια για να μπορούν να τον διαδεχτούν, το RADAR του προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ για την υπόλοιπη ζωή του αφρό και ξυριστικές μηχανές αν φιλοτιμηθεί και κάνει αυτό που πρέπει και μας απαλλάξει απ την παρουσία του...


Δεν υπάρχουν σχόλια: