"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Φυσικό όπλο κατά των τρωκτικών

Της Λινας Γιανναρου

(...) Οι συμπαθέστατες, αν και ολίγον τι απόκοσμες  κουκουβάγιες, "Τυτώ"  κοινότατο είδος στη χώρα μας, είναι (...) άκρως παρεξηγημένο είδος. Οι Τυτώ ή τα τυτούδια, όπως τα λέμε εμείς, είναι γλυκύτατα και εξαιρετικά πολύτιμα για τη διατήρηση της ισορροπίας των οικοσυστημάτων λέει η Μαρία Γανωτή, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής ANIMA

Πράγματι, οι Τυτώ καταναλώνουν απίστευτους αριθμούς ποντικιών. Για να μεγαλώσει ένα ζευγάρι τα μικρά του σε μια σεζόν μπορεί να καταναλώσει πάνω από 4.000 μικρά τρωκτικά! Γι’ αυτό και η ΑΝΙΜΑ έχει ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα ελεγχόμενης απελευθέρωσης νυκτόβιων πτηνών μαζί με καλλιεργητές που αναζητούν έναν βιολογικό τρόπο καταπολέμησης των καταστροφικών για τη σοδειά τους τρωκτικών.

Ούτως ή άλλως, η οργάνωση που περιθάλπει τραυματισμένα πουλιά και νεοσσούς που φτάνουν στους σταθμούς της απ’ όλη την Ελλάδα, τα απελευθερώνει με τη βοήθεια των συνεργατών της στην επαρχία, σταδιακά, ούτως ώστε να εξασφαλίσει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσής τους. Ετσι και τα κουκουβαγιάκια. Η τελευταία επιχείρηση απελευθέρωσης Τυτώ που έχουν μεγαλώσει στην ΑΝΙΜΑ έλαβε χώρα σε αγροτική περιοχή της Πελοποννήσου και έπεται συνέχεια, καθώς το πρόγραμμα θα συνεχιστεί πιο συστηματικά από την ερχόμενη χρονιά. Τα αποτελέσματα, πάντως, είναι πολύ θετικά. Οι χνουδωτές κουκουβάγιες δεν αφήνουν ποντίκι για ποντίκι.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: