"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Φιλί ζωής» στα πυρηνικά εργοστάσια

Της JUDY DEMPSEY / The New York Times

Η γερμανική κυβέρνηση θα παρατείνει τη ζωή των 17 πυρηνικών εργοστασίων της χώρας ενόσω αναζητούνται και αναπτύσσονται κάποιες εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Η απόφαση, μάλιστα, έδωσε κι ένα «φιλί της ζωής» στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα, αλλά και τα κρατικά ταμεία.

Οι νέοι φόροι που θα επιβληθούν στις γερμανικές ΔΕΚΟ θα χρησιμοποιηθούν εν μέρει και για την ανάπτυξη ανανεώσιμων μορφών ενέργειας. Η Γερμανία -τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ- δεν έχει την πολυτέλεια να πει όχι στην πυρηνική ενέργεια καθώς δεν διαθέτει, επί του παρόντος, εναλλακτική λύση. 

«Η πυρηνική ενέργεια είναι μια γέφυρα», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2002 ο τελευταίος πυρηνικός αντιδραστήρας θα έκλεινε οριστικά το 2022. Η απόφαση ήταν εξαιρετικά δημοφιλής. Ωστόσο, πρόσφατες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το ινστιτούτο Forsa τον Ιούλιο έδειξαν ότι το 81% δεν απορρίπτει ολοκληρωτικά την πυρηνική ενέργεια. Το αντίστοιχο ποσοστό πριν από πέντε χρόνια δεν ξεπερνούσε το 59%.

Η ίδια η κ. Μέρκελ, που τη δεκαετία του 1990, θήτευσε ως υπουργός Περιβάλλοντος, αποκάλεσε την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης μία «επανάσταση» για τα ενεργειακά αποθέματα, προσθέτοντας ότι ο γερμανικός ενεργειακός τομέας θα είναι «από τους αποτελεσματικούς κι συνάμα φιλικούς προς το περιβάλλον σε ολόκληρο τον κόσμο».

Η κατασκευή εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας είναι πολύ πιο δαπανηρή, συγκριτικά με αυτών που λειτουργούν με άνθρακα ή φυσικό αέριο. Η λειτουργία τους, ωστόσο, δεν απαιτεί ιδιαίτερα υψηλά έξοδα. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, τα συνδυαστικά κέρδη των εταιρειών πυρηνικής ενέργειας μπορεί να επαυξηθούν κατά 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ για κάθε έτος παράτασης της λειτουργίας τους. Γι αυτό το λόγο, η κυβέρνηση Μέρκελ θα επιβάλλει από του χρόνου νέο φόρο στις τέσσερις γερμανικές εταιρείες πυρηνικής ενέργειας, γεμίζοντας τον κρατικό κορβανά με 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως τουλάχιστον έως το 2016. Επίσης, οι εταιρείες θα καταβάλουν από τριακόσια εκατομμύρια ευρώ το 2011 και 2012 και 200 εκατομμύρια τα επόμενα έτη έως το 2016 σε ένα επενδυτικό ταμείο από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν διάφορα προγράμματα «πράσινης ενέργειας».

Οι Γερμανοί -δείχνει η δημοσκόπηση της Forsa- είναι και σε αυτό διχασμένοι. Το 56% τάσσεται υπέρ του κλεισίματος των πυρηνικών εργοστασίων, ενώ το 37% υπέρ της παράτασης της ζωής τους. Ομως διχασμένη φαίνεται ότι υπήρξε και η γερμανική κυβέρνηση. Ο Νόρμπερτ Ρότγκεν, υπουργός Περιβάλλοντος των Χριστιανοδημοκρατών αντιτάχθηκε στην παράταση λειτουργίας των αντιδραστήρων, ενώ ο υπουργός Οικονομικών των Ελεύθερων Δημοκρατών, Ράινερ Μπρούντερλε ζήτησε τη μακρύτερη δυνατή παράταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: