"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Μουσικό όργανο από πέτρες (!) που ζυγίζει... 100 κιλά και κοστίζει 330.000 λίρες !!!

Ενα περίεργο μουσικό πείραμα θα πραγματοποιηθεί προσεχώς στο Γιόρκσαϊρ της Αγγλίας από την παίκτρια κρουστών Εβελιν Γκλένι. Αν πετύχει, κάποια μέρα, όλες οι συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου θα έχουν ένα νέο όργανο, το καινούργιο λιθόφωνο.

Η ιδέα ξεκίνησε από μία ερώτηση του δρος Κία Νγκ, ειδικού στη μουσική και τους υπολογιστές: «Αναρωτιέμαι τι ήχο θα είχε αυτό το κτίριο». Την απάντηση έδωσε η γεωλόγος Τζέιν Φράνσις. Οι πέτρες του πανεπιστημίου θα μπορούσαν να δονηθούν και να αντηχήσουν αν οι μουσικοί έβρισκαν τρόπο να τις παίξουν, δηλαδή να τους προκαλέσουν δονήσεις.

Ετσι, η Εβελιν Γκλένι θα δώσει το πρώτο κονσέρτο παίζοντας το πειραματικό αυτό όργανο. Απαρτίζεται από 48 τεμάχια τοπικών λίθων, ζυγίζει 100 κιλά και διαθέτει επίσης στη δομή του τεχνολογία υπολογιστών. Βέβαια, το λιθόφωνο, ένα μουσικό όργανο που αποτελείται από σειρά βράχων, συναντάται σε όλη τη Γη, από την Ισλανδία μέχρι τη Βενεζουέλα, την Ινδονησία, την Κίνα, το Βιετνάμ και το Μεξικό, ενώ οι μουσικολόγοι συμπεραίνουν ότι η ηλικία του είναι περίπου 3.000-6.000 ετών.

Το συγκεκριμένο νέο λιθόφωνο είναι το αποτέλεσμα ενός προγράμματος του Πανεπιστημίου του Λιντς, χρηματοδοτούμενο με 330.000 λίρες, με στόχο να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην τέχνη και την επιστήμη, τη μουσική, τη γλυπτική και τη γεωλογία.

«Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια εκδοχή κατάλληλη για κονσέρτα» εξηγεί η Γκλένι, που έχει κάνει ήδη πρόβες με αυτό. «Είναι θαυμάσιο, αλλά είναι πολύ νωρίς για να περιγράψω το βάθος της αίσθησης του παιξίματος. Χρειάζεται επίσης να λυθούν πρακτικά θέματα με τη λογική αναφορικά με τη μεταφορά του».

Τα 100 κιλά του, για παράδειγμα, όπως και το μέγεθός του, δεν καθιστούν εύκολη τη μεταφορά του και τη χρηστικότητά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: