"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Φόβος που κόβει μονέδα

Tης Τασουλας Kαραϊσκακη

Στην Ολλανδία αγόρασαν 31 εκατ. δόσεις εμβολίου κατά της νέας γρίπης, χρησιμοποίησαν 11 εκατ. και θα καταστρέψουν 18 εκατ. καθώς πλησιάζει η ημερομηνία λήξης τους. 

Στη Γαλλία αγόρασαν 94 εκατ. δόσεις, χρησιμοποίησαν 5 εκατ. και απέτυχαν να πουλήσουν τα υπόλοιπα σε άλλη χώρα.

Στην Ιταλία αγόρασαν 24 εκατ. δόσεις και χρησιμοποίησαν μόνο 800.000.

Στην Ελλάδα το υπουργείο Υγείας παρήγγειλε 16 εκατ. δόσεις, από την πρώτη παρτίδα των 8 εκατ. παρέλαβε τελικώς 3,6 εκατ. (προς 25,2 εκατ. ευρώ) και ακύρωσε τη δεύτερη παρτίδα των 8,4 εκατ. δόσεων. Εμβολιάστηκαν μόνο 364.559 άτομα. Το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας στη Βάρη διένειμε 1,2 εκατ. δόσεις και διαθέτει ακόμη 2,4 εκατ. Αγνωστο πόσες, συμπεριλαμβανομένων των 835.441 αχρησιμοποίητων δόσεων στα εμβολιαστικά κέντρα και τα νοσοκομεία, έληγαν τον Μάιο, πόσες θα λήξουν τον Αύγουστο και πόσες μέσα στο 2011. (Για την αγορά των εμβολίων, το υπουργείο Υγείας έλαβε δάνειο 200 εκατ. ευρώ με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Θεωρητικά, τα 174,8 εκατ. ευρώ που εξοικονομήθηκαν από την ακύρωση των παραγγελιών χρησιμοποιήθηκαν για να καλυφθούν άλλες ανάγκες. Ποιες;)

Σε παγκόσμιο επίπεδο η γρίπη των χοίρων σκότωσε 18.156 άτομα – στην Ελλάδα 149. Η εποχική γρίπη σκοτώνει κάθε χρόνο, κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 250.000 - 500.000 άτομα και η μαλάρια δύο εκατομμύρια, η διάρροια άλλα δύο, και κανείς δεν νοιάζεται.

Ο φόβος απεδείχθη πιο μεταδοτικός από τον ιό. Προσέβαλε δισεκατομμύρια πολιτών, ενώ πολύ ισχυρός απεδείχθη και ο ιός της φιλοχρηματίας, κυρίως μεταξύ των συμβούλων των υπουργείων Υγείας και του ΠΟΥ. Οι δύο ιοί δημιούργησαν μια τεράστια αγορά με μυθικά κέρδη. Εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις διατέθηκαν, δισεκατομμύρια τα κέρδη για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Δεν είναι να απορείς λοιπόν που αυτές ξοδεύουν για τις ανάγκες των «πλασιέ» τους, μόνο στις ΗΠΑ, 135 εκατ. δολάρια, ποσό υπερδιπλάσιο εκείνου που δαπανούν για τον ίδιο σκοπό, π. χ. οι πετρελαϊκές...

Προ ημερών, το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα για τους χειρισμούς του ΠΟΥ, που προκάλεσαν «αδικαιολόγητο πανικό και κατασπατάληση δημόσιων πόρων», κάνοντας λόγο για «πανδημία που δεν υπήρξε ποτέ». Το βρετανικό περιοδικό British Medical Journal υπαινίχθηκε σχέσεις των επιστημόνων του ΠΟΥ με φαρμακοβιομηχανίες, ενώ η εφημερίδα Guardian έδωσε και τα ονόματα τριών εξ αυτών που χρηματίζονταν από δύο πολυεθνικές στην «πανδημία των πουλερικών» για την προώθηση του Tamiflu – τότε οι εταιρείες είχαν κερδίσει συνολικά 7 δισ. δολάρια.

Κάθε εποχή κατατρύχεται από τους φόβους της. Δεν μπορούμε να μη νιώθουμε εμπλεκόμενοι, συγκαιρινοί των νεόκοπων κινδύνων (ιών). Η ξαφνική εμφάνιση ενός συγκεκριμένου κακού μας θυμίζει πόσο ευάλωτοι είμαστε. Εκείνη τη στιγμή, η υγεία μας γίνεται η ηχώ του συμπαντικού σφυγμού, το αίμα μας απηχεί τον ρυθμό του. Δεν ενδιαφέρει τίποτε άλλο, μόνο η ασθματική αναζήτηση μιας σανίδας σωτηρίας. 

Δεν είναι ένας απλός φόβος, αλλά κάτι πιο βαθύ. Είναι η τυφλή υστερία –γι’ αυτό και τόσο ευρείες, τόσο πλουτοφόροι οι συνέπειές της– που γεννά η βεβαιότητα μέσα μας, της απρόβλεπτης συμφοράς. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύεται η αγορά, την αδυναμία μας να προσβλέπουμε σε ένα αίσιο μέλλον, στην ευτυχή περάτωση του γίγνεσθαι. Στο φως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: