Μήνυμα ισχύος από το Ιράν
«Αν μας επιτεθεί το Ισραήλ, την οδυνηρή μας απάντηση θα τη νιώσει όλος ο πλανήτης...».Ετσι παρουσίασε χθες ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ σε εχθρούς και φίλους τον «πρεσβευτή του θανάτου». Δηλαδή το νέο ιρανικό «υπερόπλο», το μη επανδρωμένο αεροπλάνο «Καράρ», με ικανότητα μεταφοράς βομβών πολλαπλού τύπου σε ακτίνα 1.000 χιλιομέτρων.
Καράρ ήταν ένας από τους τίτλους του ιμάμη Αλί, πρώτου διαδόχου του Μωάμεθ σύμφωνα με τους σιίτες. Και το φερώνυμο καμάρι του ιρανικού οπλοστασίου παρουσιάστηκε δύο μέρες μετά την επιτυχημένη δοκιμή του πυραύλου εδάφους εδάφους Κιάμ.
Ολα τα παραπάνω συνιστούσαν μεθεόρτια των ιστορικών εγκαινίων του πρώτου ιρανικού πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, στο Μπουσέρ. Παραδόξως οι Αγγλοαμερικανοί έδωσαν τις... ευλογίες τους, παρόλο που οι Ισραηλινοί το χαρακτήρισαν «απολύτως απαράδεκτο». Η Ουάσιγκτον τόνισε ότι «δεν βλέπει κίνδυνο διάδοσης πυρηνικών όπλων» από το Μπουσέρ, ενώ το Λονδίνο επανέλαβε τον «πάγιο σεβασμό» του στο δικαίωμα του Ιράν να κάνει ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας.
Το μυστικό κρύβεται σε ένα «ντιλ» με τους Ρώσους, που θα ελέγχουν το Μπουσέρ προμηθεύοντας πυρηνικό καύσιμο για τα επόμενα χρόνια. Εφόσον η Μόσχα υπερψήφισε τον Ιούνιο στον ΟΗΕ το τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν, οι Αγγλοσάξονες έδωσαν «πράσινο φως» στην ιρανική επένδυσή της.
Αλλωστε, για την κατασκευή πυρηνικών όπλων απαιτείται εμπλουτισμός ουρανίου σε ποσοστό 90%, τη στιγμή που στο Μπουσέρ δεν θα υπερβαίνει το 3,5%. Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (που ξεκίνησε στα χαρτιά επί Σάχη τη δεκαετία του ’70 με συμμετοχή της... Siemens, αλλά πάγωσε έως το 1995 μετά την Ισλαμική Επανάσταση) θα λειτουργεί σε πλήρη ισχύ 1.000 μεγαβάτ έπειτα από δύο μήνες.
Η αποδοχή του από τη Δύση φυσικά δεν τερματίζει την κόντρα για τα πυρηνικά του Ιράν -ούτε τα πολεμικά σχέδια των αμερικανο-ισραηλινών γερακιών. Σε λίγες εβδομάδες οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ θα διερευνήσουν πόσο ειρηνικούς σκοπούς έχουν ο εμπλουτισμός ουρανίου και η επεξεργασία βαρέος ύδατος σε Νατάνζ και Ισφαχάν.
πηγη ΕΘΝΟΣ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΕΘΝΟΣ,
ΙΡΑΝ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου