Ερχεται νέα αύξηση 1 δισ, ευρώ στον ΦΠΑ
Στη διαμόρφωση της λίστας με τα εκατοντάδες αγαθά και υπηρεσίας που θα μεταταγούν στον συντελεστή ΦΠΑ 23% από 11% σήμερα προχωρούν με ταχύ ρυθμό οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο τον επόμενο μήνα να έχουν οριστικοποιήσει τις νέες ρυθμίσεις που αποτελούν κυβερνητική δέσμευση έναντι της τρόικας.
Αν και το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι οι μετατάξεις θα ισχύσουν από τον επόμενο χρόνο, ωστόσο το τελευταίο διάστημα λόγω και της υστέρησης στα φορολογικά έσοδα εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο επίσπευσης του μέτρου.
Το θέμα καίει, καθώς οι μετατάξεις θα επιφέρουν πλημμυρίδα ανατιμήσεων στην αγορά και νέα ισχυρά πλήγματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Για τον λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί με ανακάτεμα της τράπουλας να εξαιρέσει από τη λίστα των φορολογικών ανατιμήσεων όσο γίνεται περισσότερα βασικά είδη διατροφής (ελαιόλαδο, ψωμί, κρέατα, ψάρια κ.ά.), τα φάρμακα και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης.
Επισημαίνεται ότι το Μνημόνιο προβλέπει ότι ένα σημαντικό ποσοστό (30%) των αγαθών και υπηρεσιών θα μεταφερθεί στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) από τον χαμηλό συντελεστή (11%) στον οποίο υπάγονται σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις τιμών σε περίπου 24 ομάδες αγαθών και υπηρεσιών από τις περίπου 80 που είναι στον συντελεστή 11%.
Με οδηγό την αποφυγή ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια μετατάξεων αλλά με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Η βασική κατεύθυνση είναι να εξαιρεθούν από τις μετατάξεις βασικά είδη διατροφής, φάρμακα, λογαριασμοί ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν και άλλα περιθώρια, τότε να παραμείνουν στον χαμηλό συντελεστή τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς ή και οι τουριστικές υπηρεσίες. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων παραγόντων, κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το μεγαλύτερο κύμα μετατάξεων θα προέλθει από τις υπηρεσίες. καθώς με ΦΠΑ 23% έναντι 11% σήμερα θα επιβαρυνθούν μεταξύ άλλων τα καφενεία, οι καφετέριες, τα ζαχαροπλαστεία, τα εστιατόρια, τα ψητοπωλεία, η διαμονή σε ξενοδοχεία, δωμάτια και κάμπινγκ, τα εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους, η παροχή υπηρεσιών από καλλιτέχνες, συγγραφείς, συνθέτες, καθώς και οι επισκευές ποδηλάτων, υποδημάτων και δερμάτινων ειδών.
Για το οικονομικό επιτελείο το μεγάλο αγκάθι είναι τα βασικά είδη διατροφής, καθώς τυχόν μεταφορά στο 23% από 11% αυτόματα θα οδηγούσε σε ανατιμήσεις της τάξης του 10% κατά μέσον όρο, οι οποίες θα έπλητταν καίρια τα νοικοκυριά. Αρμόδιος παράγοντας έλεγε χαρακτηριστικά ότι θα γίνει προσπάθεια να εξαιρεθούν όλα ή εν πάση περιπτώσει τα περισσότερα τρόφιμα, ενώ αντίθετα άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο της μετάταξης σε υψηλότερο συντελεστή των εμφιαλωμένων νερών και μη αλκοολούχων ποτών (αναψυκτικά, χυμοί).
34 βασικές κατηγορίες με συντελεστή 11%
Σήμερα μεταξύ άλλων στον συντελεστή 11% υπάγονται τα παρακάτω αγαθά και υπηρεσίες:
* Ψάρια και κρέατα.
* Γάλα και προϊόντα γαλακτοκομίας.
* Ανθη.
* Λαχανικά.
* Καρποί και φρούτα.
* Καφές, τσάι και μπαχαρικά.
* Δημητριακά.
* Προϊόντα αλευροποιίας.
* Μαστίχα (λευκή ή μη), ακατέργαστη ή κατεργασμένη.
* Σογιέλαιο (ηλιανθέλαιο) και καλαμποκέλαιο.
* Ελαιόλαδο.
* Λίπη και λάδια ζωικά ή φυτικά.
* Ζάχαρα και ζαχαρώδη παρασκευάσματα.
* Κακάο και παρασκευάσματα.
* Είδη ζαχαροπλαστικής.
* Νερά.
* Ξίδια και υποκατάστατα.
* Τροφές παρασκευασμένες για ζώα.
* Αλάτι.
* Φαρμακευτικά προϊόντα και παρασκευάσματα.
* Λιπάσματα.
* Εντομοκτόνα,
* Η παράδοση νερού.
* Η ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.
* Η μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους.
* Εισιτήρια (για θέατρα, κινηματογράφους, συναυλίες, αθλητικές εκδηλώσεις κ.ά.).
* Διαμονή σε ξενοδοχεία, δωμάτια και κάμπινγκ.
* Η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων κ.ά.
* Το δικαίωμα χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων.
* Η παροχή υπηρεσιών από φιλανθρωπικούς οργανισμούς και οίκους ευγηρίας.
* Γραφεία κηδειών.
* Η παροχή ιατρικών και οδοντιατρικών υπηρεσιών.
* Οι υπηρεσίες οδοκαθαρισμού και ανακύκλωσης απορριμμάτων.
* Ανακαίνιση και επισκευή παλαιών ιδιωτικών κατοικιών.
ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΝΤ,
ΕΘΝΟΣ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου