Γιατί η Κίνα επιμένει να αγοράζει δολάρια
Το κινεζικό ΑΕΠ θα είναι το μεγαλύτερου παγκοσμίως σε δέκα χρόνια εάν συνεχιστούν οι αναπτυξιακές τάσεις των τριών τελευταίων δεκαετιών
Οι συζητήσεις στα γραφικά μονοπάτια του Τζάκσον Χολ θα γίνουν πιθανότατα χαμηλόφωνα, αλλά το περιεχόμενό τους θα προσπαθούν να το κρυφακούσουν ακόμα και από την Ασία. Δεν είναι μόνο ότι Κίνα και Ιαπωνία αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους δανειστές της Ουάσιγκτον. Η ανάκαμψη στους Ασιατικούς γίγαντες είναι άμεσα συνυφασμένη με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Τα υψηλά ελλείμματα και η «εκτύπωση» χρήματος προκαλούν ερωτήματα για τη σταθερότητα του δολαρίου, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να στρέφονται προς το γεν. Το ιαπωνικό νόμισμα βρίσκεται ήδη σε υψηλά 15ετίας και αρκετοί αναλυτές θεωρούν πιθανό να ενισχυθεί ακόμα και σε επίπεδα που δεν έχει βρεθεί ποτέ στα χρονικά. Η επίπτωση στις ιαπωνικές εξαγωγές είναι άμεση, απειλώντας να οδηγήσει την οικονομία σε νέα ύφεση. Η κυβέρνηση του Ναότο Καν πιέζει την κεντρική τράπεζα να «εκτυπώσει χρήμα», αλλά οι αντιστάσεις είναι έντονες και ο πρωθυπουργός αμφισβητείται ανοικτά από το ίδιο του το κόμμα.
Η ιαπωνική οικονομία δεν κατάφερε ποτέ να ανακάμψει από την κρίση που την χτύπησε στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Τα ασιατικά σκήπτρα πήρε σταδιακά ο κινεζικός γίγαντας, με την... επίσημη τελετή παράδοσης να συντελείται μόλις την προηγούμενη εβδομάδα: Όταν ανακοινώθηκε ότι το προηγούμενο τρίμηνο το κινεζικό ΑΕΠ ήταν υψηλότερο του ιαπωνικού και υπολείπεται παγκοσμίως μόνο εκείνου των ΗΠΑ.
Αν συνεχιστούν οι αναπτυξιακές τάσεις των τριών προηγούμενων δεκαετιών, τότε το κινεζικό ΑΕΠ θα είναι το μεγαλύτερου παγκοσμίως σε δέκα χρόνια.
Κατανάλωση
Κατά κεφαλήν, βέβαια, τα κινεζικά μεγέθη παραμένουν χαμηλά. Η καταναλωτική δύναμη των νοικοκυριών παραμένει αμελητέα σε σχέση με εκείνη της Δύσης. Οσο αυτό συνεχίζει να ισχύει, στο Πεκίνο θα γνωρίζουν ότι για να συνεχίζουν να πουλάνε (άρα να παράγουν) προϊόντα θα πρέπει Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι να συνεχίζουν να αγοράζουν. Μπορεί η εκτύπωση χρήματος να υπονομεύει την αξία των αμερικανικών ομολόγων που βρίσκονται στο κινεζικό χαρτοφυλάκιο, στο Πεκίνο, όμως, μάλλον είναι διατεθειμένοι να χάσουν μερικά τρισ. δολάρια για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, εδραιώνοντας τη μελλοντική τους κυριαρχία.
πηγη ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΗΜΕΡΗΣΙΑ,
ΗΠΑ,
ΚΙΝΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου