Για την Τουρκία, το Ιράν δεν είναι τρομοκρατικό...
ΑΓΚΥΡΑ. Λίαν συντόμως η Τουρκία θα αφαιρέσει το Ιράν από τον κατάλογο των τρομοκρατικών κρατών, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει ανησυχία στη Δύση, καθώς προοιωνίζεται επαναπροσέγγιση των δύο χωρών. Η αναθεωρημένη λίστα περί τρομοκρατίας εμπεριέχεται στην ευρύτερη αναθεώρηση θεμάτων ασφαλείας της Τουρκίας, την οποίαν επεξεργάστηκε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και επισήμως θα υιοθετηθεί τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», η οποία προέβη και στην αποκάλυψη των τουρκικών σχεδίων, στο κείμενο που θα αντικαταστήσει το σημερινό, το Ιράν δεν θα αναφέρεται πλέον ως «συγκεκριμένη απειλή».
Μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας δεν ήταν χθες σε θέση να προβούν σε δηλώσεις για το Ιράν, το οποίο κατηγορείται από τη Δύση ότι στοχεύει στην απόκτηση πυρηνικών όπλων. Στο αναθεωρημένο κείμενο του συμβουλίου γίνεται σαφής αναφορά στο αμφιλεγόμενο πρόγραμμα του Ιράν για τα πυρηνικά και επαναλαμβάνεται η διπλωματική γραμμή της Αγκυρας, κεντρικός άξονας της οποίας είναι μια Μέση Ανατολή ελεύθερη από πυρηνικά. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αναφορά της Τουρκίας σε μια Μέση Ανατολή ελεύθερη πυρηνικών αποτελεί έμμεση αναφορά στο Ισραήλ, που πιστεύεται ότι είναι η μόνη χώρα της περιοχής που έχει στην κατοχή της πυρηνικά όπλα.
Η βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας - Ιράν προκαλεί έντονη ανησυχία στη Δύση, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη άρνηση της κυβέρνησης Ερντογάν να ψηφίσει υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Συχνά, το τελευταίο διάστημα, η ισλαμική κυβέρνηση Ερντογάν διαμηνύει προς τους επικριτές της ότι διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Δύση, παρότι επιδιώκει ενίσχυση των σχέσεών της με τους γείτονές της στη Μέση Ανατολή και την Ασία.
Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά, σύμφωνα με πηγές του ΡΚΚ, διεξήχθησαν συνομιλίες μεταξύ του έγκλειστου στις τουρκικές φυλακές Αμπντουλάχ Οτσαλάν και στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης, προϊόν των οποίων υπήρξε η ανακωχή της 13ης Αυγούστου, οπότε ξεκίνησε το Ραμαζάνι.
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΙΡΑΝ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ,
ΠΥΡΙΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου