"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Μαζικός βιασμός γυναικών αλλά και παιδιών στο Κονγκό

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ

Τον αποτροπιασμό του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, την καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας και την ανησυχία της αμερικανικής διπλωματίας μαζί με μια έκφραση συμπαράστασης, προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι ένοχοι, προκάλεσε η είδηση για τον μαζικό βιασμό γυναικών και παιδιών στη Λαϊκή Δημοκρατία τον Κονγκό.

Αφύπνισε ταυτόχρονα και το κοινό αίσθημα ανθρωπιάς.από τις 30 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου βίασαν και κακοποίησαν τουλάχιστον 154 πολίτες.  Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, παραστρατιωτικές ομάδες των Μάι Μάι και μέλη των Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση της Ρουάντας (FDLR), που κατέλαβαν την πόλη Λουβούνγκι στην επαρχία του βόρειου Κιβού,

Τα Ηνωμένα Εθνη διατηρούν ειρηνευτική δύναμη με 20 χιλιάδες μέλη στο Κονγκό και όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό, ο Μπαν Κι-Μουν εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση και απέστειλε ανώτατο αξιωματούχο στην περιοχή για τη διεξαγωγή έρευνας. Η ειρηνευτική δύναμη έμαθε για τη φρίκη στο Κίβου μία εβδομάδα και πλέον αφότου σημειώθηκαν οι βιαιότητες. Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε τις φρικαλεότητες και κάλεσε την κυβέρνηση της Κινσάσα να αναλάβει δράση για την άμεση καταπολέμηση της ατιμωρησίας. «Αυτή η φρικτή επίθεση αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα για το πώς η σεξουαλική βία υπονομεύει τις προσπάθειες να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η σταθερότητα σε περιοχές που μαστίζονται από συγκρούσεις αλλά πασχίζουν για την ειρήνη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με κάθε δυνατό τρόπο με τα Ηνωμένα Εθνη και την κυβέρνηση του Κονγκό ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη και να μη μείνουν ατιμώρητοι οι δράστες, αλλά και για να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για τις γυναίκες, τα κορίτσια και όλους τους πολίτες στο ανατολικό Κονγκό. 

Τα Ηνωμένα Εθνη υιοθέτησαν πέρυσι ψήφισμα, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της αποτροπής και της αντιμετώπισης της σεξουαλικής βίας ως τακτικής πολέμου εναντίον αμάχων.
(Πηγές: Reuters, Γαλλικό, ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: