"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Χωρίς έλεγχο τα συμπληρώματα διατροφής

Από την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ

Κοινά συμπληρώματα διατροφής περιέχουν συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, καρδιακά προβλήματα ή ηπατικές και νεφρικές παθήσεις, κυκλοφορούν ωστόσο στην αμερικανική αγορά, όπως καταγγέλλει περιοδικό των καταναλωτών, την ώρα που αμερικανική έρευνα βάζει στο στόχαστρο και πάλι το κόκκινο κρέας ως πιθανή αιτία πρόκλησης καρκίνου.

Το περιοδικό Consumer Reports δημοσίευσε έκθεση, στην οποία επισημαίνεται ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τα συμπληρώματα και επιπλέον σπανίως κάνει χρήση, έστω και της μικρής ισχύος που διαθέτει. Στο δημοσίευμα, η ισχυρή οργάνωση των καταναλωτών καλεί το Κογκρέσο να προωθήσει ενέργειες που θα δώσουν στην FDA μεγαλύτερες εξουσίες, ιδίως όσον αφορά τον έλεγχο των συμπληρωμάτων. 
Συγκεκριμένα, αναφέρονται δώδεκα συστατικά που περιέχονται σε συμπληρώματα και ενδέχεται να αποδειχθούν επικίνδυνα, επειδή μπορεί να βλάψουν το ήπαρ και τους νεφρούς, να προκαλέσουν καρδιακές αρρυθμίες και να ανεβάσουν την πίεση σε ανεπιθύμητα υψηλά επίπεδα. 

Ο ετήσιος τζίρος στην αγορά συμπληρωμάτων στις ΗΠΑ το 2009, ήταν 26,7 δισ. δολάρια. Επιπλέον, όπως αναφέρεται η αμερικανική Υπηρεσία, δεν έχει επιθεωρήσει εργοστάσια που παράγουν συμπληρώματα στην Κίνα, αν και διατηρεί εκεί γραφεία από το 2008. 

Εν τω μεταξύ, έρευνα του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Αντιμετώπιση του Καρκίνου βάζει στο στόχαστρο σειρά ουσιών που προστίθενται στο κόκκινο κρέας για τη συντήρησή του αλλά και για να του προσθέσουν χρώμα και γεύση. Ερευνητές επισημαίνουν ότι κατά το μαγείρεμα, νιτρώδη και νιτρικά άλατα συνδυάζονται με χημικές ουσίες που κανονικά υπάρχουν στο κρέας και σχηματίζουν επικίνδυνες καρκινογόνες ενώσεις. Η επικεφαλής της έρευνας, Αμάντα Κρος, τονίζει πάντως ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες και διευκρινίζει ότι μαζί με τους συνεργάτες της χρησιμοποίησαν στοιχεία από μελέτη που ξεκίνησε το 1995 στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: