"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


7 δισ. το 2011, 9 δισ. το 2050 / Οι φτωχές χώρες αυξάνουν αλματωδώς τον πληθυσμό τους

Γίναμε πολλοί πάνω στον πλανήτη: του χρόνου ο πληθυσμός της Γης υπολογίζεται να φτάσει τα 7 δισεκατομμύρια, όταν, όπως καταδεικνύουν οι στατιστικοί υπολογισμοί κάθε λεπτό γεννιούνται 267 άνθρωποι και 108 πεθαίνουν.

Οπως δε παρατηρεί ο Γουίλιαμ Μπουτζ, πρόεδρος του Γραφείου Πληθυσμιακών Πληροφοριών, «χρονίως χαμηλοί δείκτες γεννήσεων στις ανεπτυγμένες χώρες αρχίζουν να αποτελούν πρόκληση για την υγεία και την οικονομική ασφάλεια των ηλικιωμένων», την ίδια στιγμή που «οι αναπτυσσόμενες χώρες προσθέτουν πάνω από 80 εκατομμύρια στον πληθυσμό ετησίως και οι φτωχότερες από αυτές τις χώρες προσθέτουν 20 εκατομμύρια, αυξάνοντας τη φτώχεια και απειλώντας το περιβάλλον». Και, με βάση τους ρυθμούς γεννήσεων και θανάτων του 2010, ο Καρλ Χάουμπ, επικεφαλής δημογράφος του Γραφείου, υπολογίζει ότι μέχρι το 2050 στον πλανήτη μας θα συνωστίζονται πάνω από 9 δισεκατομμύρια άνθρωποι!

Ακόμα και με μια διαγραφόμενη υποχώρηση στο μέσο όρο γεννήσεων σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, από 6 παιδιά ανά γυναίκα το 1950 σε 2,5 σήμερα (και σε 2 παιδιά ή λιγότερο σε Βραζιλία, Χιλή, Κούβα, Ιράν, Ταϊλάνδη και Τουρκία), ο πληθυσμός της Αφρικής προβλέπεται να διπλασιαστεί μέχρι τα μέσα του αιώνα φτάνοντας τα 2,1 δισ. Η Ασία θα συμβάλει προσθέτοντας 1,3 δισ. ακόμα στον παγκόσμιο υπερπληθυσμό.

Στις αρχές της εβδομάδας πάλι, η Eurostat ανακοίνωσε ότι ενώ ο πληθυσμός στην Ευρωπαϊκή Ενωση ξεπέρασε το μισό δισεκατομμύριο φέτος, οι 900.000 από το 1,4 εκατομμύριο της πληθυσμιακής αύξησης μέσα σε ένα χρόνο είναι μετανάστες. Επίσης προέβλεψε ότι ο αριθμός των θανάτων θα ξεπεράσει αυτόν των γεννήσεων την επόμενη πενταετία, τάση που ήδη διαγράφεται ξεκάθαρα σε Βουλγαρία, Λετονία και Ουγγαρία.

(Πηγή: The New York Times)

Δεν υπάρχουν σχόλια: