"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


P. Krugman: Η Ελλάδα θα μπορούσε να υποχρεωθεί σε έξοδο από το ευρώ

Την άποψη ότι η Ελλάδα «θα μπορούσε να υποχρεωθεί σε έξοδο από την Ευρωζώνη» εξέφρασε σε συνέντευξή του στην ιταλική Il Sole 24 Ore, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman.

«Δεν θα με εξέπληττε αν μία η δύο χώρες υποχρεώνονταν να εγκαταλείψουν το ευρώ», φέρεται να δήλωσε ο Krugman.
«Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ένα κοινό νόμισμα για μία περιοχή που ποτέ δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια που χρειάζονται ώστε να είναι μέλος αυτής της ένωσης», προσέθεσε.

Ο Krugman ανέφερε τις Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία ως χώρες που κινδυνεύουν

Amartya Sen: Μονόδρομος η λιτότητα για την Ελλάδα
Την εκτίμησή του ότι η εφαρμογή ενός σκληρού προγράμματος λιτότητας αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα, εξέφρασε μιλώντας στο CNBC ο νομπελίστας (1998) οικονομολόγος, Amartya Sen.
«Η μοναδική επιλογή της Ελλάδας είναι να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημα του υψηλού δημόσιου χρέους», είπε ο Sen, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δεν διαχειρίστηκε σωστά την ‘ελληνική κρίση’, με αποτέλεσμα να «πρέπει τώρα να κάνει επίδειξη ενότητας προκειμένου να υπερασπιστεί τη νομισματική ένωση στο σύνολό της».

«Οι πολιτικοί πρέπει πλέον να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι είναι αποδεκτό να χρησιμοποιείται δημόσιο χρήμα με σκοπό τη διάσωση των πιο αδύναμων μελών της Ένωσης», ανέφερε ο Sen, σημειώνοντας πως «αν διαθέτεις χρήμα προς ενοποίηση, τότε πρέπει να διαθέτεις και πολιτικές που να υποστηρίζουν αυτό το εγχείρημα από τις διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις».

«Ήμουν αντίθετος με το ευρώ, νομίζω ότι ήταν ένα μεγάλο λάθος η νομισματική ένωση», ανέφερε επίσης ο νομπελίστας οικονομολόγος. «Τώρα έχουμε κολλήσει εδώ και η διάσπαση της νομισματικής ένωσης θα ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο λάθος, καθώς θα δημιουργούσε μεγάλο πανικό και ανησυχία».

Ο Sen είπε ακόμη ότι οι αγορές και σε μεγάλο βαθμό η οικονομική πολιτική είναι «όμηροι δυνάμεων που κινούνται από αγελαίες συμπεριφορές» και οι φορείς λήψης αποφάσεων θα πρέπει να συνυπολογίσουν αυτό το στοιχείο αντιμετωπίζοντας την κρίση.

«Η νομισματική ένωση μπορεί και πρέπει να σωθεί», τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι για να πετύχουν κάτι τέτοιο οι κυβερνήσεις, πρέπει να βρουν έναν τρόπο να ηρεμήσουν τις αγορές. «Πρέπει να βρουν έναν τρόπο να δαμάσουν αυτή την τεράστια, ελαφρά αδαή αλλά εξαιρετικά ισχυρή δύναμη των αυτόκλητων προστατών της αγοράς ομολόγων».

ΠΗΓΗ CAPITAL GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: