"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Βρώμικος πόλεμος» με μισθοφόρους εναντίον Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Μία από τις σημαντικές πτυχές του τουρκικού παρακράτους, με βάση την εικόνα που έχει διαμορφωθεί για τη δομή και τη μορφή του, υπήρξαν οι λεγόμενες ειδικές δυνάμεις ασφαλείας. Ενα σώμα ειδικών αποστολών, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία. Πολλά στελέχη τού εν λόγω σώματος ενεπλάκησαν, ειδικά κατά τη δεκαετία του '90, στο περίεργο παρακρατικό πλέγμα.

Οι συζητήσεις που έχουν αρχίσει στην Τουρκία, σχετικά με το νέο σώμα μισθοφόρων, παραπέμπουν και πάλι στο σκοτεινό και το ανεξέλεγκτο του προηγούμενου σώματος. Αυτό ήταν της ασφάλειας, αλλά το νέο σώμα, τη σύσταση του οποίου ετοιμάζει η τουρκική κυβέρνηση, θα είναι στρατιωτικό.
Στα μέσα της δεκαετίας του '90 και με πρωθυπουργό την Τανσού Τσιλέρ, η μάχη της Αγκυρας εναντίον του ΡΚΚ είχε κλιμακωθεί σε στρατιωτικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό είχαν συσταθεί οι ειδικές δυνάμεις ασφαλείας. Ηδη η ψυχική αποκατάσταση των φαντάρων, που υπηρετώντας τη θητεία τους μετείχαν σε συγκρούσεις με το ΡΚΚ, ήταν ένα από τα ζητήματα που αντιμετώπιζαν οι τουρκικές κυβερνήσεις καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας. Σε αυτό προστέθηκε και η ανάγκη αποκατάστασης των απομάχων των ειδικών δυνάμεων.

Οταν το 1997 ξέσπασε το σκάνδαλο «Σουσουρλούκ», άρχισαν να αποκαλύπτονται διάφορες πτυχές σχετικά με το παρακράτος. Η εικόνα που προέκυψε έδειξε ότι πολλά ονόματα της εποχής Τσιλέρ είχαν εμπλακεί, στο όνομα της προστασίας του κράτους, στον παρακρατικό μηχανισμό. Για παράδειγμα, ο επικεφαλής και πολλοί άντρες των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας αποκαλύφθηκε ότι ήταν πρωταγωνιστές στον παρακρατικό μηχανισμό. Υπάρχει όμως και παρελθόν. Διάφορες δυνάμεις κρούσης που έχει χρησιμοποιήσει το κράτος-παρακράτος κατά τη δεκαετία του '70, όπως οι γνωστοί «γκρίζοι λύκοι», αργότερα, και από τα μισά της επόμενης δεκαετίας, άρχισαν να οργανώνονται σαν πυρήνες μαφιόζικων σχηματισμών. Αυτό είχε ευνοηθεί από το γεγονός ότι η δράση τους κατά τη δεκαετία του '70 γινόταν επίσης υπό μορφή πυρήνων. Περίπου το ίδιο ίσχυσε και για πολλές περιπτώσεις αντρών των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας. Η ίδια ανησυχία εκφράζεται τώρα και για το νέο σώμα μισθοφόρων στρατιωτών, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν στη μάχη εναντίον του ΡΚΚ. Θα είναι ουσιαστικά «αντάρτικο» σώμα.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστό ότι όποιος θεσμός ή άτομο εμπλακεί στην υπόθεση της νοτιοανατολικής Τουρκίας, κινδυνεύει να «διαβρωθεί» εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών της περιοχής. Ο λόγος για τον πόλεμο, τα ναρκωτικά, τα όπλα, το εμπόριο και γενικά το λαθρεμπόριο. Γεγονός για το οποίο εξάλλου ο «πόλεμος» στη νοτιοανατολική Τουρκία ονομάζεται εδώ και δεκαετίες «βρώμικος πόλεμος».

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: