«Ξέρει από μπάλα ο Κωνσταντόπουλος;»
Γράφει ο EΞΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Περίπου μία ώρα προτού αρχίσει, την περασμένη Τρίτη το απόγευμα, η συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έγινε γνωστό στα δημοσιογραφικά γραφεία το όνομα-έκπληξη του εκλεκτού του μεγαλομετόχου κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη για την προεδρία του ποδοσφαιρικού Τριφυλλιού. Ενα όνομα που δύσκολα φαινόταν πιστευτό στους οπαδούς του ΠΑΟ και γενικά στους ποδοσφαιρόφιλους, καθώς επρόκειτο για τον 68χρονο δικηγόρο και πολιτικό (πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού) κ. Νίκο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος έχει αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική σκηνή από το 2004. Τελικά, πράγματι αυτό ήταν το πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής που επέλεξε ο Τζίγγερ και εκλέχθηκε πρόεδρος με 15 ψήφους υπέρ και 5 λευκά.
Τα σχόλια που ακολούθησαν για το πώς και γιατί ο κ. Βαρδινογιάννης επέλεξε τον κ. Κωνσταντόπουλο και γιατί αυτός δέχτηκε να αναλάβει την προεδρία της ΠΑΕ ΠΑΟ ήταν ποικίλα. Εγραψαν και είπαν άλλος το κοντό του κι άλλος το μακρύ του... Εσπευσαν να αναλύσουν το πόσο «γλάστρα», «μαϊντανός» ή το ευπρεπές «θεσμικός» θα είναι ο νέος πρόεδρος ή απλώς να διερωτηθούν- με χιούμορ τάχα μου- γιατί ο Τζίγγερ δεν έβαλε πρόεδρο τον Κύρκο ή τον δηλωμένο «πανάθα» Κώστα Καραμανλή...
Κυρίως όμως, οι φίλοι του Τριφυλλιού διατύπωσαν ερωτήματα του τύπου: το κατέχει το άθλημα, τι ξέρει από μπάλα (και δη... παρασκήνιο) και ποιο τέλος πάντων είναι το ποδοσφαιρικό «πόθεν έρχεσαι» του νέου προέδρου; Ο κ. Κωνσταντόπουλος μπορεί να έχει εμφανιστεί σπανίως στο γήπεδο, ωστόσο ο ίδιος δήλωσε Παναθηναϊκός από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, κάτι που επιβεβαίωσαν μεταξύ άλλων οι παλαίμαχοι άσοι των Πρασίνων κκ. Αριστείδης Καμάρας, Βαγγέλης Πανάκης, Τάκης Οικονομόπουλος, Βασίλης Κωνσταντίνου κ.ά.
Πέραν όμως της όποιας (παλαιάς ή όψιμης) πράσινης ποδοσφαιρικής ταυτότητας του νέου προέδρου, αξίζει να αναφερθεί μια προ 25ετίας ιστορία που έκανε αίσθηση τότε αλλά δεν είναι γνωστή στους νεότερους ηλικιακά οπαδούς του Τριφυλλιού. Εκεί υπάρχει μια... άκρη του νήματος για το πώς ο κ. Κωνσταντόπουλος (με την ιδιότητα του νομικού) ενεπλάκη για πρώτη φορά ενεργά με τα ποδοσφαιρικά δρώμενα- όχι βεβαίως τα αγωνιστικά- και μάλιστα υπερασπίστηκε σε δίκη ανθρώπους του ποδοσφαίρου που είχαν καταγγείλει το λεγόμενο «σύστημα του Βαρδινογιαννισμού»!
Ισως από τότε του έχει μείνει και αυτό που υπογράμμισε στις πρώτες δηλώσεις του ως πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ότι « η εξυγίανση του ποδοσφαίρου θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα» , καθώς « το ποδόσφαιρο αποτελεί σημαντικό τομέα της κοινωνίας και βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με τον δημόσιο βίο της πολιτείας ».
Ας θυμηθούμε όμως την εν λόγω ιστορία:
Στις 31 Οκτωβρίου 1985 τα τότε μέλη του ΔΣ του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) κκ. Νίκος Μάλλιαρης και Κώστας Λεβέντης (τότε μέλη του ΚΚΕ) κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου ότι «Βαρδινογιαννισμός και Κουλουρισμός - εκ του τότε προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Γιώργου Βαρδινογιάννη και του γενικού γραμματέα Αθλητισμού κ. Κίμωνα Κουλούρη βιάζουν και διαμορφώνουν συνειδήσεις». Μεταξύ άλλων ισχυρίστηκαν ότι είχε στηθεί και λειτουργούσε ένα δορυφορικό (περί τον όμιλο Βαρδινογιάννη) σύστημα που επιχειρούσε να ελέγξει και να ποδηγετήσει τον ποδοσφαιρικό χώρο μέσω ποικίλων παρασκηνιακών- και όχι μόνο- κυκλωμάτων, και ονομάτισαν ως «κύριο εκφραστή του Βαρδινογιαννισμού» τον τότε πρόεδρο του ΠΣΑΠ κ. Αντώνη Αντωνιάδη, ο οποίος και κατέθεσε μήνυση εναντίον τους για συκοφαντική δυσφήμηση.
Εν όψει της δίκης, το ΚΚΕ ήθελε να πάρουν οι δύο συνδικαλιστές ποδοσφαιριστές κομματικό δικηγόρο, αλλά ο κ. Μάλλιαρης απευθύνθηκε στον κ. Κωνσταντόπουλο, ο οποίος ανέλαβε άνευ αμοιβής την υπεράσπισή τους και προφανώς αγόρευσε κατά του «Κουλουρισμού- Βαρδινογιαννισμού» για ό,τι αποδιδόταν στο καταγγελλόμενο σύστημα...
Η δίκη έγινε τελικά στο ΣΤ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στις 22 Ιανουαρίου 1987 και έπειτα από ακροαματική διαδικασία-μαμούθ- κράτησε εννέα ώρες!- οι κατηγορούμενοι απαλλάχτηκαν με το σκεπτικό ότι «τα περιστατικά που ισχυρίστηκαν δεν αποτελούν συκοφαντική δυσφήμηση ή εξύβριση αλλά δυσμενείς κρίσεις που αφορούν γενικότερα τον αθλητικό χώρο και τη θέση του μηνυτή».
Για την Ιστορία, εκ των συνηγόρων του μηνυτή ήταν ο κ. Αλέξης Κούγιας, ενώ μάρτυρες κατηγορίας είχαν καταθέσει ο μακαρίτης Γιάννης Κυράστας και ο τότε ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Γιώργος Σεμερτζίδης. Υπέρ των κκ. Μάλλιαρη και Λεβέντη, μεταξύ άλλων, κατέθεσαν ο τότε δημοσιογράφος και μετέπειτα βουλευτής και υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Λιάνης και ο τότε και νυν δημοσιογράφος κ. Φίλιππος Συρίγος.
ΥΓ.: Παρεμπιπτόντως, ο γνωστός «βαλεζόφρων» κ. Κουλούρης και ο προσφάτως απελθών από αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟ κ. Αντωνιάδης τι να πρεσβεύουν για την επιλογή στην προεδρία της αγαπημένης τους ομάδας τού άλλοτε άσπονδου κατηγόρου και τι θα πράξουν, αλήθεια, αν κάποια στιγμή βρεθούν τετ α τετ με τον κ. Κωνσταντόπουλο στα επίσημα του ΟΑΚΑ;
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΠΟΨΕΙΣ,
ΒΗΜΑ,
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ,
ΠΡΟΣΩΠΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου