Η περίπτωση της Ουγγαρίας
Le Monde
Στα τέλη του 2008 η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χορήγησαν στη Βουδαπέστη ένα δάνειο 20 δισ. ευρώ.
Τους όρους του δανείου αυτού (...) διαπραγματεύθηκε η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση. Είναι σκληροί αλλά μάλλον λιγότερο από εκείνους που επιβλήθηκαν σε ορισμένες βαλτικές χώρες, τις οποίες βοήθησε προσφάτως το ΔΝΤ. Ωστόσο η νέα κυβέρνηση στη Βουδαπέστη -οι συντηρητικοί του κόμματος Fidesz- δείχνει να θέλει ν' αποδεσμευθεί. Είναι επικίνδυνο. Ολα γίνονται σαν ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, να σκοπεύει να αθετήσει το λόγο που δόθηκε στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ. (...)
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το Fidesz έδωσε υποσχέσεις μείωσης των φόρων τις οποίες το ΔΝΤ κρίνει άκαιρες. (...) Ο κ. Ορμπαν θέλει να τοποθετήσει δικούς του ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού ελέγχου στη Βουδαπέστη. Προσπαθεί να εξωθήσει τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ουγγαρίας σε παραίτηση. Διόρισε επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου έναν έμπιστό του βουλευτή (...) έναν άνθρωπο που βάσει του ίδιου του ουγγρικού νόμου δεν πληροί τα κριτήρια αμεροληψίας για τη θέση αυτή. (...)
Σε όλες τις υπηρεσίες, το κυβερνών κόμμα κυνηγά τους ανώτατους δημοσίους υπαλλήλους του προηγούμενου καθεστώτος. (...)
Ο πρωθυπουργός έχει στη διάθεσή του έναν ιδιωτικό Τύπο, ενώ σχεδιάζει να περάσει ένα νόμο για τον έλεγχο των δημόσιων μέσων ενημέρωσης. (...)
Είναι αυτά αποδεκτά για μια χώρα που τον Ιανουάριο θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε.;
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΝΤ,
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,
ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου