"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Νέες προσλήψεις στη Βουλή

Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα

Στο ναδίρ βύθισαν προχθες την αξιοπιστία του ρόλου τους οι ίδιοι οι βουλευτές, απέχοντας μαζικά από τη διαδικασία τροποποίησης διατάξεων του κανονισμού της Βουλής: Στην ειδική, για τις περιορισμένης εμβέλειας αλλαγές, συνεδρίαση παρόντες ήταν λιγότερο από το 5% των «τριακοσίων». Αν αφαιρέσει τους εκ καθήκοντος παρόντες πέντε εισηγητές και τους δύο πρώην προέδρους της Βουλής, στην αίθουσα της Ολομέλειας βρέθηκαν μόλις 10 - 14 βουλευτές, ενώ ζήτησαν να μιλήσουν μόνον εννέα εξ αυτών.

Με φόντο τα άδεια έδρανα, πάντως, αίσθηση προκάλεσε και η δημοσιοποίηση της πρόθεσης του προέδρου της Βουλής να γίνουν προσλήψεις υπαλλήλων, ειδικά στενογράφων και μάλιστα άμεσα. Επικαλέστηκε προς τούτο την πρόκληση σοβαρού προβλήματος, ειδικά στη στενογραφική υπηρεσία, εξαιτίας του «κύματος φυγής» μέσω συνταξιοδότησης υπαλλήλων του Κοινοβουλίου: Εφυγαν, είπε, 160 μέσα σε μόνο πέντε μήνες, εξαιτίας της αβεβαιότητας περί το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό, ενώ ο ετήσιος μέσος όρος ήταν μέχρι πέρυσι 15 συνταξιοδοτήσεις... Για την επίλυση του προβλήματος, λοιπόν, είπε ότι θα επιδιώξει τη διεξαγωγή διαγωνισμού σε συνεννόηση με το ΑΣΕΠ, ώστε το πρόβλημα να επιλυθεί έως τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι πρωθυπουργική δέσμευση αναφέρει πως δεν θα γίνουν προσλήψεις – τουλάχιστον φέτος, με εξαίρεση το ΕΣΥ και τον χώρο της Παιδείας.

Μία ακόμα από τις παρατηρήσεις του κ. Πετσάλνικου αφορούσε τα οικονομικά της Βουλής: Προβλέπεται, είπε, να είναι μειωμένες οι αρχικά προϋπολογισμένες δαπάνες για το τρέχον έτος, κατά 25 εκατ. ευρώ, ή σε ποσοστό περίπου 12%. Από αυτά, πρόσθεσε, τα 16,5 εκατ. προέρχονται από την περικοπή στις αποδοχές βουλευτών και υπαλλήλων. Ωστόσο, ειδικά ως προς τη δαπάνη για τη βουλευτική αποζημίωση, μένει να αποδειχθεί η πρόβλεψη, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί οι αμειβόμενες εμβόλιμες συνεδριάσεις της ολομέλειας και, φυσικά, των ειδικών επιτροπών της Βουλής. Εξέλιξη η οποία ενισχύει σημαντικότατα την οικονομική κατάσταση των εκπροσώπων του έθνους, αφού με μια απλή υπογραφή στο «παρουσιολόγιο» λαμβάνουν το «μεροκάματο» και εκείνοι οι οποίοι δεν συμμετέχουν στις εργασίες – όπως, δηλαδή, συνέβη και χθες στη γεμάτη κενά έδρανα Ολομέλεια.

Στις προτάσεις που κατατέθηκαν χθες, «τελευταία στιγμή», περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μία του κ. Πετσάλνικου που προβλέπει αύξηση από πέντε σε επτά των υπαλλήλων που μπορεί να αποσπαστούν στα γραφεία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, και άλλη του κ. Δημ. Σιούφα, σύμφωνα με την οποία για την εκλογή του προέδρου της Βουλής θα πρέπει να διεξάγεται ονομαστική φανερή ψηφοφορία και όχι μυστική, όπως ισχύει.

Περί «πόθεν έσχες»
Στο περιθώριο της προχθεσινής διαδικασίας, ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η δημοσιοποίηση της απόφασης του προέδρου της Βουλής, να αναρτώνται στο Διαδίκτυο οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων. «Ετσι ο πολίτης θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγξει την περιουσιακή κατάσταση των πολιτικών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετσάλνικος. «Δεν βοηθάει σε τίποτα κάτι τέτοιο. Ισως δώσει τροφή και σε ορισμένους που στοχοποιούν κάποιος βουλευτές», διαφώνησε ο κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης, τέλος, αναλώθηκε στην προταθείσα αλλαγή της διάταξης η οποία αφορά την άρση ασυλίας των βουλευτών, παρά το γεγονός ότι η πρόταση Πετσάλνικου δεν αλλάζει επί της ουσίας τις ισχύουσες ρυθμίσεις.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: