Η Τουρκία επιδιώκει να αναδειχθεί σε μία από τις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου
Της Δημητρας Κατραμαδου
Με τους δεύτερους υψηλότερους ρυθμούς στο πλαίσιο της Ομάδας των 20, αμέσως μετά την κινεζική, αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο φέτος η τουρκική οικονομία. Αν και η εκρηκτική αυτή ανάπτυξη συνδέεται με το γεγονός ότι η σύγκριση γίνεται με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, όταν η οικονομία της γειτονικής χώρας είχε συρρικνωθεί κατά 14,5%, δεν παύει να είναι ενδεικτική της νέας δυναμικής της, προοιωνιζόμενη ότι η επί του παρόντος 17η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, βάσει των μεγεθών του ΑΕΠ της, μπορεί να είναι μία από τις δέκα μεγαλύτερες έως το 2050, όπως υποστήριξε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, κ. Μεχμέτ Σίμσεκ.
Η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,7% συνολικά το 2009, όμως το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου χαρακτηρίστηκε από ανάπτυξη της τάξεως του 6% και το πρώτο τρίμηνο του 2010 διευρύνθηκε εκ νέου, οριακά, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, κατά 0,1%.
Ετσι, το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ της προσδιορίζεται πλέον στο 11,7% και στα 23.350 εκατ. τουρκικές λίρες, δεύτερο μόνον μετά το 11,9% της Κίνας στην Ομάδα των 20. Για την Τουρκία, αυτοί είναι οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης τριμήνου, μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2004, όταν είχαν φτάσει στο 11,9%. Την ίδια χρονιά, το τουρκικό ΑΕΠ παρουσίαζε αύξηση κατά 9,4%, πριν υποχωρήσει στο 6,9% το 2006, στο 4,7% το 2007, στο 0,7% το 2008 για να καταλήξει να συρρικνωθεί κατά 4,7% το 2009 εν μέσω της έντασης της παγκόσμιας κρίσης. Φαίνεται όμως ότι η τουρκική οικονομία στηρίζεται πλέον σε γερές βάσεις και όπως παρατήρησε και ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Ερντογάν, κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο Τορόντο –για να επιβεβαιωθεί από όλους τους συμμετέχοντες ηγέτες κρατών– είναι εκείνη που ανακάμπτει ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη, την ώρα μάλιστα που δεν έχουν εξαλειφθεί οι φόβοι για την εκδήλωση ενός δεύτερου γύρου ύφεσης παγκοσμίως.
Στους τομείς που παρουσιάζουν τους ταχύτερους αναπτυξιακούς ρυθμούς, ενισχύοντας το τουρκικό ΑΕΠ, συμπεριλαμβάνονται αυτός του εμπορίου (λιανική και χονδρική πώληση) -κατά 22,4% το πρώτο τρίμηνο του 2010- με δεύτερο αυτόν της παραγωγής, ο οποίος σημείωσε αύξηση κατά 20,6%. Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά του ότι η «πίτα» της τουρκικής οικονομίας μεγαλώνει και ο πληθυσμός της γίνεται πλουσιότερος. Αν και οι εκτιμήσεις του υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου της χώρας, κ. Νιχάτ Εργκούν, αναφέρονται σε μια πιθανή επιβράδυνση των αναπτυξιακών ρυθμών το δεύτερο τρίμηνο –πάντα αναφορικά με το αντίστοιχο του 2009– στο 6% με 8%, γεγονός που αποδίδεται στα συγκριτικά μεγέθη, οι ετήσιοι αναπτυξιακοί ρυθμοί της τουρκικής οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθούν για το σύνολο του 2010 στο 6%, πολύ υψηλότερα από την πρόβλεψη του 3,5% που διατηρεί επισήμως προς το παρόν η Αγκυρα.
Μεσοπρόθεσμο στόχο της κυβέρνησης Ερντογάν αποτελεί η ανάδειξη της τουρκικής οικονομίας σε μία από τις δέκα μεγαλύτερες του κόσμου έως το 2023, όταν η χώρα θα εορτάσει την 100ή επέτειό της από την ίδρυση του σύγχρονου κράτους. Για να επιτευχθεί, οι ρυθμοί ανάπτυξής της θα πρέπει να κυμανθούν στον μέσο όρο του 8,2% τα επόμενα χρόνια. Η προεργασία των τελευταίων ετών είχε αποτέλεσμα τη μείωση του δημοσίου χρέους της Τουρκίας από το 98% του ΑΕΠ της το 2001 σε λιγότερο από το 37% πέρυσι και τον περιορισμό του δημοσίου ελλείμματός της σε περίπου 2%, συντείνοντας στον έλεγχο του πληθωρισμού, ο οποίος κυμάνθηκε τον Ιούνιο στο ετήσιο ποσοστό του 8,4%.
Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ερντογάν, έχοντας προφανώς «εκπαιδευθεί» από τη μακρόχρονη εμπειρία της με το ΔΝΤ, σκοπεύει να θεσπίσει τώρα «δημοσιονομικό κανόνα», προβλέποντας τη συγκράτηση του δημοσίου ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ. Οι προθέσεις αυτές, σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα που επέδειξε η τουρκική λίρα κατά την τελευταία παγκόσμια κρίση αλλά και η καλή ρευστότητα των τουρκικών αγορών, καθιστούν τη χώρα ελκυστική στους ξένους επενδυτές.
Η ανεργία χαρακτηρίζεται επίσης από πτωτική πορεία, κυμαινόμενη τον φετινό Μάρτιο στο 13,7% - παρουσιάζει μείωση άνω του 2% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2009.
Ωστόσο, η τουρκική οικονομία απειλείται από δύο παράγοντες: το εκτινασσόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και τις πιθανές επιπτώσεις των εξελίξεων στην πολιτική σκηνή. Οι τελευταίες αφορούν τις επικείμενες εκλογές του 2011, που ενδεχομένως να αναγκάσουν την κυβέρνηση σε χαλάρωση των αυστηρών δημοσιονομικών στόχων.
πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΝΑΠΤΥΞΗ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου