"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οι ασθένειες της υγείας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΝΑ ΦΡΙΞΕΤΕ
Του Μιχαλη Πιτσιλιδη
(Διευθυντή του Περιοδικού Popular Medicine)

Στο πλαίσιο της διαδικασίας της ανοιχτής διακυβέρνησης και μετά την υποβολή χιλιάδων σπουδαίων βιογραφικών, κανείς δεν δικαιούται να αμφιβάλλει ότι επελέγησαν και διορίστηκαν οι άριστοι των αρίστων: ούτε ένας στους τρεις διοικητές νοσοκομείων δεν έχει διοικητική εμπειρία ούτε ένας στους δέκα σχετική εκπαίδευση.

Απόλυτα αναμενόμενοι, σύμφωνα με τα παραπάνω, θεωρούνται οι διορισμοί θεολόγου (κ. Ν. Κουφός, διοικητής Γ.Ν. Σπάρτης), φιλολόγου (κυρία Σ. Γκιόλα, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης), γεωλόγου (κ. Π. Παπαδόπουλος, διοικητής Γ.Ν. Λέσβου «Βοστάνειο») και εκπαιδευτικού (κ. Κ. Καψής, αναπλ. διοικητής Νοσοκομείου «Αγ. Σάββας»). Αλλωστε είχαν προηγηθεί στις θέσεις αυτές ένας ναυπηγός (στο Ασκληπιείο Βούλας που είναι κοντά στη θάλασσα), ένας διαιτολόγος (στο «Ελπίς», για να φροντίζει τη διατροφή των ασθενών), ένας στρατιωτικός (στον «Ευαγγελισμό», για να βάλει σε στρατιωτική πειθαρχία το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας), ένας χημικός (Εδεσσα), ένας τελωνειακός (Καβάλα) κι ένας... ηλεκτρολόγος («Αμαλία Φλέμινγκ»). Δεν πρέπει επίσης να ξεχάσουμε τους επιτυχείς διορισμούς αρχιτέκτονα, δικηγόρου αλλά και ενός... σμηνάρχου (!) ως διοικητών νοσοκομείων, στις αρχές Μαρτίου 2010.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο διορισμός σε νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται σε επαρχιακή πόλη πολύ κοντά στην Αθήνα, μιας συνταξιούχου φιλολόγου ως διοικήτριας. Η συγκεκριμένη κυρία είναι στενότατη φίλη στενότατου συγγενικού προσώπου υψηλότατου κυβερνητικού στελέχους, που παραθερίζει πολύ κοντά στο νοσοκομείο. Ετσι εμμέσως επωφελούνται και οι κάτοικοι της περιοχής, αφού το νοσοκομείο βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση επιφυλακής...

Αργά και μεθοδικά επίσης, η υπουργός Υγείας εξοντώνει τη μη αρεστή, ως μη ελεγχόμενη από το κυβερνών κόμμα, Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδος. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι διά νόμου η ΕΝΕ είναι αναγνωρισμένη ως το επίσημο επαγγελματικό σωματείο των νοσηλευτών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και επίσημος συνομιλητής του υπουργείου Παιδείας για τα θέματα εκπαίδευσης και οριοθέτησης της νοσηλευτικής ειδικότητας και του νοσηλευτικού έργου. Ετσι, με την προσφιλή μέθοδο της τροπολογίας σε εντελώς άσχετο νομοσχέδιο, η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέβαλε τις προγραμματισμένες εκλογές της ΕΝΕ μόλις δύο ημέρες πριν πραγματοποιηθούν (!). Στη συνέχεια, καταργεί το ενιαίο ψηφοδέλτιο χάρη στο οποίο είχαν εξαφανιστεί οι κομματικές διαμάχες στο σωματείο, αυξάνει τα τμήματα της ΕΝΕ από 7 σε 13 σε όλη την Ελλάδα πολλαπλασιάζοντας τα έξοδα του σωματείου, ενώ, ταυτοχρόνως, μειώνει κατά 50% τους θεσμοθετημένους πόρους του (συνδρομές μελών). Σύμφωνα με τον κ. Αρη Δάγλα, γραμματέα της ΕΝΕ, «ο οικονομικός πόλεμος αποτελεί θανάσιμη απειλή για την Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδας. Κι αυτόν επέλεξε η υπουργός, για να μας οδηγήσει σε σταδιακή αδρανοποίηση».

Τέλος, με την 3987/2708/22-3-2010 κοινή απόφαση της κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου, δημιουργήθηκε προσωποπαγής θέση στη Βουλή και την κατέλαβε, με μετάταξη από το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Σωτηρία», η δακτυλογράφος κ. Σοφία Ανδριτσοπούλου, ως μόνιμη πλέον υπάλληλος της Βουλής, με Α΄ βαθμό. Η μετάταξη έγινε την περίοδο που η κοινή γνώμη συγκλονιζόταν από τις αποκαλύψεις για το όργιο προσλήψεων στη Βουλή και για τα μισθολογικά και άλλα προνόμια των χιλιάδων υπαλλήλων της, τους οποίους, σε πλήρη αντίθεση με το δημόσιο αίσθημα, υπερασπίστηκε και υπερασπίζεται, όχι μόνο ο κ. Φ. Πετσάλνικος, αλλά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Η κ. Σ. Ανδριτσοπούλου είναι η σύζυγος του βουλευτή Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: