Απειλείται με κατάρρευση το Μετοχικό Ταμείο Στρατού
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ
Με περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ ανειλημμένες υποχρεώσεις, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού αδυνατεί να πληρώσει μέρισμα και περισσότεροι από 60.000 ένστολοι, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς επικουρική σύνταξη.
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, για αυτό το τρίμηνο το θέμα λύθηκε και οι δικαιούχοι θα πληρωθούν, αλλά σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Αμυνας είναι η τελευταία πληρωμή που θα γίνει, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα και δεν είναι δυνατόν να αυξηθεί το χρέος του Ταμείου περισσότερο από ό,τι είναι σήμερα.
Οι λόγοι της κατάρρευσης του Ταμείου σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμυνας είναι αρκετοί.
Πρώτος και κυριότερος είναι το τερατώδες κύμα παραιτήσεων λόγω συνταξιοδοτικών αλλαγών από τις Ενοπλες Δυνάμεις αλλά και από την Αστυνομία. Ο αριθμός των παραιτήσεων έχει ξεπεράσει τις 2.200 στις Ενοπλες Δυνάμεις, από τις οποίες περισσότερες από 850 είναι από τον Στρατό Ξηράς. Σε αυτές αν προστεθούν και οι παραιτήσεις στην Αστυνομία ο αριθμός ξεπερνά τους 2.500 δικαιούχους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.
Δεύτερος λόγος είναι η ένταξη των ένστολων της πρώην χωροφυλακής που χωρίς να έχουν πληρώσει κρατήσεις, δικαιούνται μέρισμα.
Τρίτος, είναι η ένταξη στους δικαιούχους του 60% των αστυνομικών αλλά με ποσοστό ανταπόδοσης μικρότερο του 1 προς 1, δηλαδή ένας να πληρώνει και ένας να εισπράττει. Στις Ενοπλες Δυνάμεις το ποσοστό αναπλήρωσης ξεπερνά το δύο προς έναν, δηλαδή δύο πληρώνουν - ένας εισπράττει.
Τέλος, τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει κακοδιαχείριση της περιουσίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, που είναι μεν τεράστια, αλλά δεν αποδίδει ούτε το 30% αυτών που θα έπρεπε.
Η σημερινή κατάσταση είναι η εξής: Χρήματα για την πληρωμή μερίσματος (όπως λέγεται η επικουρική σύνταξη που παίρνουν κάθε τρίμηνο οι δικαιούχοι του Ταμείου) δεν υπάρχουν. Επίσης δεν υπάρχουν χρήματα και για τη λεγόμενη προικοδότηση που δικαιούνται τα παιδιά των ένστολων όταν κλείσουν το 25ο έτος της ηλικίας τους. Τόσο το μέρισμα όσο και η προικοδότηση είναι εντελώς ανταποδοτικά, δηλαδή έχουν γίνει οι κρατήσεις από τους αξιωματικούς και όσα τους έχουν κρατηθεί, τόσα θα πάρουν. Συμμετοχή του Δημοσίου δεν υπάρχει. Εσοδα επίσης το Ταμείο είχε και από τις εξοπλιστικές προμήθειες αλλά και από τις εκποιήσεις στρατοπέδων.
Το γεγονός ότι φέτος οι παραιτήσεις είναι πολλές σε συνδυασμό με τη μη ύπαρξη νέων οπλικών συστημάτων και την κακοδιαχείριση από την εκποίηση των στρατοπέδων οδήγησε το Ταμείο σε κατάρρευση.
Κακοδιαχείριση
Σε ό,τι αφορά την κακοδιαχείριση του Ταμείου του στρατού ξηράς, χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:
Στρατόπεδο στην Κρήτη που παραχωρήθηκε στον δήμο πουλήθηκε ένα χρόνο αργότερα από τον δήμο σε ιδιώτη, για να δημιουργηθεί εμπορικό κέντρο. Αυτό έχει συμβεί και σε άλλα στρατόπεδα που παραχωρήθηκαν χωρίς κόστος σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, παρά το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει κατά την εκποίηση ενός στρατοπέδου να υπάρχει ποσοστό αντιπαροχής από την πλευρά των δήμων. Η μείωση του ορίου χορήγησης της προικοδότησης στο 25ο έτος της ηλικίας των δικαιούχων επιβάρυνε το Ταμείο με το ποσό των 35 - 40 εκατομμυρίων ευρώ ενώ είχαν προϋπολογιστεί μόλις 15 εκατομμύρια.
Το Σαρόγλειο Μέγαρο έχει μισθωθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης έναντι 596.000 ευρώ ανά έτος για τη στέγαση του Πταισματοδικείου Αθηνών. Η μίσθωσή του έχει λήξει από το 1998 και παρατάθηκε μονομερώς από το υπουργείο Δικαιοσύνης έως το 2001. Με τον τρόπο αυτό ουδέποτε έγινε αναπροσαρμογή του μισθώματος από το 1998, με αποτέλεσμα την απώλεια αρκετών εκατομμυρίων ευρώ ως έσοδα ενώ από την άλλη δεν μπόρεσε να αξιοποιηθεί το μέγαρο και να αποφέρει επιπλέον έσοδα στο Ταμείο. Επίσης μια προσπάθεια αξιοποίησης 2 οικοπέδων στην περιοχή Παπάγου απέτυχε ύστερα από αντιδράσεις του δήμου με αποτέλεσμα την απώλεια επιπλέον εισόδων.
Στο πλαίσιο της λεγόμενης κοινωνικής πολιτικής έγινε δυσανάλογη αύξηση των μερισμάτων στους μερισματούχους με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση του Ταμείου. Ετσι ενώ αστυφύλακας έπαιρνε μέρισμα ταγματάρχη, το μέρισμά του με την εφαρμογή των νέων νόμων αυξήθηκε σε αντίστοιχο υποστράτηγου.
Προς συγχώνευση
Μπροστά στο αδιέξοδο που υπάρχει, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προχώρησε σε μέτρα, ένα από τα οποία είναι η αύξηση του πραγματικού χρόνου παραμονής στην ενεργό υπηρεσία των ένστολων κατά μια δεκαετία. Αυτό πρακτικά αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια να αυξήσει τα έσοδα του Ταμείου τουλάχιστον κατά 50%, εφόσον βέβαια δεν καταρρεύσει, που είναι το πλέον πιθανό. Σε αυτήν την περίπτωση το υπουργείο Αμυνας έχει πάρει τις αποφάσεις του και θα προχωρήσει σε συγχώνευση των Μετοχικών Ταμείων όλων των κλάδων ώστε να σωθεί το ταμείο του Στρατού Ξηράς. Την πρόταση αυτή άφησε να διαρρεύσει πριν από λίγο καιρό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Οι αντιδράσεις από την πλευρά των δικαιούχων των Ταμείων του Ναυτικού και της Αεροπορίας ήταν τεράστιες, καθώς θεωρούν βέβαιο ότι με την ενοποίηση και τα δικά τους Ταμεία θα οδηγηθούν σε κατάρρευση.
πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΣΤΡΑΤΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου