"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Εκπολιτισµός» µε το ζόρι

ΤΗΕ ΤΙΜΕS , Του Jeremy Ρage

Είναι επίγονοι µεταναστών από την Αφρική. Εδώ και σχεδόν 65.000 χρόνια ζουν στα Νησιά Ανταµάν και Νικοµπάρ, που ανήκουν στην Ινδία και βρίσκονται σ ένα αρχιπέλαγος 900 µίλια ανατολικά της Σρι Λάνκα. Οι Τζαράουα, που ώς το 1998 αρνούνταν κάθε επαφή µε τον υπόλοιπο κόσµο, καλούνται σήµερα να στείλουν τα παιδιά τους σε ειδικά σχολεία σε µια προσπάθεια να «εκσυγχρονιστούν».

Το σχέδιο ανήκει στον Μπίτσου Πάντα Ρέι, τον µοναδικό βουλευτή των Νησιών, και έχει προκαλέσει µεγάλες αντιδράσεις.

Εκείνος λέει πως ήταν σχεδόν υποχρεωµένος να προχωρήσει σε αυτήν την πρόταση: είναι ο µόνος τρόπος για τους 350 εναποµείναντες Τζαράουα να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσµου. Βάσει του σχεδίου του, το οποίο θα εκθέσει σε µια προκαταρκτική συνάντηση τον επόµενο µήνα, τα παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών εκτός από τις βασικές γνώσεις ανάγνωσης και γραφής θα µαθαίνουν και πώς να φροντίζουν την προσωπική υγιεινή και το ντύσιµό τους. Ακόµη, θα εκπαιδεύονται στις επικρατούσες διατροφικές συνήθειες και δραστηριότητες του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως το να βλέπουν τηλεόραση και να οδηγούν αυτοκίνητο.

Το σχέδιο «εκπολιτισµού» των Τζαράουα έχει προκαλέσει την µήνιν ακτιβιστών σε όλο τον κόσµο.

Οπως διατείνονται, το σχέδιο θυµίζει το παλιό εγχείρηµα των βρετανών αποικιοκρατών να «εκπολιτίσουν» τις φυλές των Νησιών Ανταµάν εξαναγκάζοντας τα παιδιά να πάνε σε οικοτροφεία. Το συγκρίνουν επίσης µε την περίπτωση της «κλεµµένης γενιάς» των Αβορίγινων της Αυστραλίας και µε άλλες παρόµοιες περιπτώσεις επιβολής της δυτικής εκπαίδευσης και κουλτούρας σε ιθαγενείς του Καναδά.

«Οι προσπάθειες εξαναγκασµού των Τζαράουα να εγκαταλείψουν τον τρόπο ζωής τους απλώς θα τους οδηγήσει σε αφανισµό», τόνισε ο Στίβεν Κόρι από την οργάνωση Survival Ιnternational που υπερασπίζεται τα δικαιώµατα των ιθαγενών. Ινδικές τουριστικές εταιρείες έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι προσέφεραν «ανθρώπινο σαφάρι» στην περιοχή διαβίωσης των Τζαράουα. Το 1858, οπότε οι Βρετανοί αποίκησαν τα Νησιά Ανταµάν, στην περιοχή ζούσαν περίπου 5.000 φυλές. Πολλά από τα µέλη τους σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι πέθαναν από αρρώστιες τις οποίες µετέφεραν οι έποικοι. Οι επιζήσαντες προσπάθησαν να διασώσουν τις διαλέκτους και τις παραδόσεις τους που αλλοιώνονταν σταδιακά λόγω της µετανάστευσης από την Ινδία.

Σήµερα, η µοναδική φυλή που παραµένει σχετικά άθικτη από τις επιρροές του σύγχρονου κόσµου είναι οι Σεντινελέζοι. Ο λόγος; Απαγορεύουν κάθε επαφή µε τους ξένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: