"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Δημοσιογράφοι: 59 νεκροί από την αρχή του '10, 122 το 2009

Αυξήθηκαν, σε σχέση με πέρυσι, οι δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, σε περιοχές που μαστίζονται από πολέμους, εξεγέρσεις ή εσωτερικές διενέξεις.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) Press Embleme Campagne, αναφέρει ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν σκοτωθεί 59 δημοσιογράφοι, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι οι νεκροί ήταν μόλις 53.

Οι πλέον επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους είναι το Μεξικό με εννέα νεκρούς από την αρχή του χρόνου, και ακολουθούν η Ονδούρα με οκτώ, το Πακιστάν με έξι, η Νιγηρία με τέσσερις και οι Φιλιππίνες με τέσσερις, αναφέρει η οργάνωση, η οποία έχει την έδρα της στη Γενεύη και η οποία ζητεί μεγαλύτερη προστασία των εκπροσώπων του Τύπου στις εμπόλεμες ζώνες.

Εκθεση της οργάνωσης αναφέρει ότι τρεις δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν στη Ρωσία τρεις στην Κολομβία και από δύο σε Ιράκ, Νεπάλ, Ταϊλάνδη και Βενεζουέλα. Σε Αφγανιστάν, Αγκόλα, Μπανγκλαντές, Βραζιλία, Βουλγαρία, Καμερούν, Κύπρο, Ισημερινό, Ισραήλ, Λ.Δ. Κονγκό, Ρουάντα, Τουρκία, Σομαλία και Υεμένη έχουν σκοτωθεί από ένας δημοσιογράφος.

Ο γενικός γραμματέας της ΜΚΟ Μπλεζ Λεμπέν δήλωσε ότι «οι κυβερνήσεις και η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρεμποδίσουν τις δολοφονίες δημοσιογράφων και πρέπει να οδηγούν στη δικαιοσύνη τους δράστες τέτοιων εγκλημάτων». Πέρυσι, όλο το χρόνο, 122 δημοσιογράφοι είχαν βίαιο θάνατο, έναντι 91 το 2008.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: