Τελεσίγραφο για τους Μεσογειακούς
Με επιθετική επιστολή η Διεθνής Επιτροπή των Αγώνων προειδοποιεί την Ελλάδα ότι θα χάσει τη διοργάνωση
Του Θανου Mπλουνα
Σαράντα ημέρες απομένουν για να λήξει η προθεσμία που έδωσε η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων στον πρόεδρο της ΕΟΕ Σπ. Καπράλο και τον Δήμαρχο Βόλου, Αλ. Βούλγαρη, προκειμένου να εναρμονιστούν με όσα επικαλείται στην επιστολή που έστειλε στις 24 Μαρτίου. Στην επιστολή, η οποία κρίθηκε «ιδιαίτερα επιθετική» από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνο, δίνεται διορία η οποία ολοκληρώνεται στις 23 Μαΐου. Μέχρι τότε, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΜΑ, Αμάρ Αντάντι, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει υλοποιήσει όσα προβλέπονται σε πέντε άρθρα της σύμβασης τα οποία λόγω καθυστέρησης δεν έχουν υλοποιηθεί για τη διοργάνωση του 2013.
Στη συνάντηση των δύο πλευρών που έγινε προχθές στο Παρίσι, ο κ. Γερουλάνος εξουσιοδότησε τους κ. Καπράλο και Βούλγαρη να μεταφέρουν τη δυσφορία της ελληνικής πλευράς για το περιεχόμενο της επιστολής, την επιβολή διορίας και να ζητήσουν από τη ΔΕΜΑ να ανακαλέσει. Στη συζήτηση που έγινε η πλευρά της ΔΕΜΑ εμφανίστηκε επιθετική. Ασκησε κριτική για διάφορες καθυστερήσεις. Στην επιστολή, για παράδειγμα, αναφέρει ότι δεν έχει σταλεί το οργανωτικό πρότζεκτ των αγώνων και δεν έχουν αρχίσει οι εργασίες στο Μεσογειακό Χωριό.
Σε κάποια στιγμή, μάλιστα, ειπώθηκε το εξής: «Δεν μας ενδιαφέρει αν άλλαξε κυβέρνηση και έχουν αλλάξει υπουργοί. Εμείς αναγνωρίζουμε το ελληνικό κράτος ως συνέχεια». Οσο για το αίτημα της ελληνικής πλευράς να αποσύρουν τη διορία, επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν. Η ίδια επιφυλακτικότητα, όμως, υπάρχει και στην ελληνική πλευρά για τη συνεργασία με τη ΔΕΜΑ και το μέλλον της διοργάνωσης.
Η επιστολή θεωρήθηκε, όπως προαναφέραμε, επιθετική, προκάλεσε δυσφορία, ενώ κάποιες από τις αξιώσεις της Διεθνούς Επιτροπής αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα και σκεπτικισμό. Ειδικότερα μάλιστα από τη στιγμή που η δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα είναι πολύ άσχημη. Η Ελλάδα το 2010 δεν είναι η Ελλάδα του 2004… Ηδη έχει ειπωθεί ότι το κόστος των αγώνων θα μειωθεί στο 1/3 σε σχέση με τον αρχικό υπολογισμό που ήταν 180 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, η διορία είναι μια πραγματικότητα και αντιστοιχεί στο άρθρο 42 της σύμβασης. Σύμφωνα με αυτό: «Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΕΜΑ δύναται να λύσει το παρόν συμφωνητικό και να ανακαλέσει τους αγώνες από την πόλη σε περίπτωση παραβίασης κάποιας από τις υποχρεώσεις οι οποίες επιβάλλονται από το παρόν συμφωνητικό ή από τη Χάρτα της ΔΕΜΑ».
Σε αυτήν την περίπτωση δίνεται διορία 60 ημερών και αν δεν υπάρξει «ικανοποιητική απάντηση» συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη για τον ορισμό καινούργιας πόλης για την τέλεση των Μεσογειακών Αγώνων.
Αν συμβεί αυτό, η ελληνική οργανωτική επιτροπή δεν μπορεί να στραφεί κατά της ΔΕΜΑ. Αντιθέτως η ΔΕΜΑ δύναται να προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο των Αθλημάτων και να διεκδικήσει αποζημίωση.
Το άρθρο 43 αναφέρει: «Σε περίπτωση ανάκλησης των Αγώνων από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΕΜΑ ή σε περίπτωση διακοπής του παρόντος συμφωνητικού από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΕΜΑ, για οποιοδήποτε λόγο, η Πόλη, η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η ΟΕΜΑ παραιτούνται, σύμφωνα με τα παραπάνω, κάθε δικαιώματός τους και κάθε αξίωσής τους, κάθε είδους επιδόματός τους, κάθε αποζημίωσης μετά τόκων ή αποζημίωσης άλλου τύπου και δεσμεύονται να αποζημιώσουν ή να προστατεύσουν τη ΔΕΜΑ, όσον αφορά σε κάποια μήνυση, πράξη ή δίκη από τρίτους σε σχέση με αυτή την ανάκληση ή τη διακοπή του συμφωνητικού».
Ρήτρα που να πρέπει να πληρώσει η ελληνική πλευρά δεν υπάρχει. Μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί σταδιακά στη ΔΕΜΑ 800.000 δολάρια σε τράπεζα του Μονάχου για τα εμπορικά δικαιώματα της διοργάνωσης. Το σύνολο του ποσού που πρέπει να καταβληθεί είναι 2 εκατομμύρια δολάρια.
πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ,
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου