"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οργή Γερμανών για τα φέρετρα στρατιωτών από το Αφγανιστάν

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Το μεγάλο πρόβλημα εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας έχει ένα όνομα: Αφγανιστάν. 

Από την πρώτη ημέρα που οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Γερμανία να στείλει στρατιώτες της στη χώρα αυτή, στο Βερολίνο ξεκίνησαν τα προβλήματα. Πρώτα απ' όλα η αποστολή στο Αφγανιστάν δεν έχει τη στήριξη της γερμανικής κοινής γνώμης. Τουλάχιστον το 70% των πολιτών ζητάει να τερματιστεί η γερμανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν. Εκεί υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 3.000 Γερμανοί στρατιώτες, ενώ μέχρι χθες 34 από αυτούς έχουν γυρίσει μέσα σε φέρετρα στην πατρίδα τους. Οι τρεις τελευταίοι, πριν από λίγες ημέρες, αφού τη Μεγάλη Παρασκευή σκοτώθηκαν σε ενέδρα που τους είχαν στήσει Ταλιμπάν.

Από το ξεκίνημά της η αποστολή αυτή έχει δημιουργήσει μεγάλες τριβές με τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον πιέζει επίμονα το Βερολίνο να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις του στην περιοχή και, το βασικότερο, να στείλει Γερμανούς στρατιώτες στον Νότο της χώρας, όπου διεξάγονται μάχες, αντί να τους κρατάει στα περίχωρα της Καμπούλ. Η Γερμανία αντιδρά και στις δύο προοπτικές, ξέροντας ότι κάθε νεκρός Γερμανός στρατιώτης αυξάνει τη δυσαρέσκεια στη χώρα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ένας υπουργός και δύο ανώτατοι αξιωματικοί πήγαν σπίτια τους μετά το τραγικό επεισόδιο, όπου αμερικανικά αεροπλάνα, με διαταγή Γερμανού στρατηγού, βομβάρδισαν φορτηγά με Ταλιμπάν, σκοτώνοντας όμως ανάμεσά τους και πολλούς αμάχους. Το επεισόδιο αυτό ακόμη βασανίζει την κυβέρνηση. Πολλά δημοσιεύματα του Τύπου γράφουν ότι για το μέγεθος των απωλειών ανάμεσα στους αμάχους, ήξεραν από την αρχή όχι μόνο ο υπουργός Αμυνας, που διώχθηκε, αλλά και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Και οι δύο κατηγορούνται ότι ενώ ήξεραν από την αρχή για τον καταστροφικό βομβαρδισμό, απέκρυψαν το αποτέλεσμά του. Η Μέρκελ εμπλέκεται όλο και πιο πολύ στην υπόθεση αυτή και ίσως τους επόμενους μήνες, το Αφγανιστάν γίνει το μεγαλύτερο πρόβλημα της πολιτικής καριέρας της. Διαμαρτυρίες υπάρχουν και από το στρατό, που όπως λένε τα στελέχη του έχουν σταλεί οι στρατιώτες τους στο στόμα των Ταλιμπάν χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να γίνονται εύκολος στόχος σε ενέδρες.

Τώρα ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι στέλνει στην Καμπούλ καινούργια τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα. Οι ίδιοι όμως αυτοί στρατιώτες λένε συνεχώς ότι η εμπλοκή τους στο Αφγανιστάν δεν είναι πια ειρηνευτική αποστολή, διότι εκεί κυριαρχούν συνθήκες πραγματικού πολέμου. Αυτή η λέξη, πόλεμος, έχει μεγάλη σημασία για τους Γερμανούς.

Το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο έδωσε την έγκρισή του να πάνε Γερμανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν, αλλά ως μέλη μιας ειρηνευτικής αποστολής και όχι για να πάρουν μέρος σε έναν πόλεμο. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση αποφεύγει με πάρα πολλή προσοχή σε κάθε αναφορά της, στις επιχειρήσεις εκεί, τη λέξη πόλεμος. Γι' αυτούς δεν υπάρχει πόλεμος στο Αφγανιστάν. Η αντιπολίτευση, και ειδικά το Αριστερό Κόμμα, πιέζουν τους κυβερνητικούς εταίρους να πάρουν τελικά θέση και να πουν στο λαό τι στο καλό κάνουν τελικά οι Γερμανοί στρατιώτες στα βουνά του Κουντούς.

Ναι, εντάξει, το έχουμε δει, βοηθούν με τα μέσα τους στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (σχολεία, δρόμους, νοσοκομεία, εκπαίδευση στρατού, αστυνομίας), αλλά μήπως παράλληλα έχουν εμπλακεί σε μια πολύπλοκη και χωρίς προοπτική εξόδου πολεμική σύγκρουση; Τα φέρετρα που γυρνούν στη Γερμανία δεν έχουν μέσα νέους άνδρες που σκοτώθηκαν σε πόλεμο;

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: