"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει καμία άλλη στρατηγική από την οικονομική συνεργασία

Ο καθηγητής Οικονομίας στο ΑΠΘ Μωυσής Σιδηρόπουλος έδειξε, πριν από λίγες ημέρες, γιατί θα καταλήγαμε στην τελευταία απόφαση της Ευρωζώνης, που κατέπληξε κάποιους. Ας προσέξουμε τι έγραψε, για να μη μας μένουν απορίες για την ουσία της κρίσης που βιώνουμε.

Έγραφε:
«Τα όσα ζούμε την τελευταία περίοδο στα πλαίσια της ζώνης του ευρώ είναι γεγονότα πέραν κάθε λογικής.

Ποτέ μετά τη δεκαετία του 1930 δεν είχαμε γνωρίσει μια τέτοια μείωση της παραγωγής στην Ευρώπη, ποτέ η αύξηση της ανεργίας δεν ήταν τόσο γρήγορη και τέλος ποτέ δεν φτάσαμε τόσο κοντά στην καταστροφή. Μόνο σε ένα χρόνο ο αριθμός των ανέργων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 5 εκατομμύρια.

Είναι δυνατόν να ζητάμε την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη και μερικούς μήνες αργότερα να παραπονιόμαστε ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος;

Είναι δυνατόν να αυξήσουμε τα φορολογικά μας έσοδα σε περίοδο ύφεσης και ταυτόχρονα να μειώνουμε τις παραγωγικές δημόσιες δαπάνες, την ώρα που η ανεργία αυξάνει συνεχώς;

Οι κανόνες λειτουργίας της ζώνης του ευρώ δεν είναι ικανοποιητικοί και είναι μάλιστα ανεφάρμοστοι. Η αποτελεσματικότητα του Σύμφωνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι αμφίβολη, διότι δεν επιτρέπει τον αποτελεσματικό συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών της Ευρωζώνης. Η φτώχεια αυτού του μηχανισμού έχει πλέον γίνει κραυγαλέα με την πρόσφατη κρίση. Πρόκειται απλώς για ένα μηχανισμό “αστυνόμευσης” των δημοσίων ελλειμμάτων και τίποτα παραπάνω. Είναι λοιπόν παράλογο να τιμωρείται παραδειγματικά η Ελλάδα, ιδιαίτερα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, όταν γνωρίζουμε όλοι ότι και άλλες χώρες της Ευρωζώνης δεν έχουν τηρήσει τους κανόνες αυτούς.

Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις, η αύξηση του δημόσιου ελλείμματος και του χρέους των χωρών της ζώνης του ευρώ δεν οφείλεται μόνο στην ανευθυνότητα των κυβερνήσεών τους, αλλά και στο ότι υπάρχει μια απορρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, για το όποιο τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Οι πρόσφατες δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελάριου ήταν αντιπαραγωγικές και δημιουργούν περαιτέρω αμφιβολίες στις αγορές. Δείχνουν ακριβώς αυτό το οποίο δεν θα πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή. Η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει καμία άλλη στρατηγική από την οικονομική συνεργασία. Εντούτοις, το παράδοξο είναι ότι απ’ όλες τις χώρες, η Γερμανία είναι αυτή η οποία έχει ακολουθήσει τη λιγότερο συνεργασιακή οικονομική πολιτική τα τελευταία δέκα χρόνια στα πλαίσια της Ευρωζώνης».

Ευτυχώς, η Ευρωζώνη άκουσε την αλήθεια. Μένει να την ακούσουν και οι εθνικές κυβερνήσεις.

πηγη ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: