"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΣΥΡΙΖΟΑΡΙΣΤΕΡΟΞΕΦΤΙΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Η συνείδηση των νηπίων

Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η παρέμβαση κατά της διδασκαλίας των αγγλικών στο νηπιαγωγείο που μας γνώρισε την κ. Ελισάβετ Σκουφά, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ του νομού Πιερίας, δεν είναι μία ακόμη παρόρμηση της αντιπολίτευσης που ψάχνει στα αζήτητα την πολιτική της.  

Οταν λες ότι η διδασκαλία της αγγλικής εξ απαλών ονύχων οδηγεί στην καρατόμηση της συνείδησης του ελληνόπαιδος σημαίνει ότι το πιστεύεις. Το έχεις επεξεργαστεί μέσα σου και έχεις καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το -α που ακούγεται -έι είναι σαν το τσιπάκι του Μπιλ Γκέιτς στα εμβόλια. Η κ. Σκουφά το συγκρίνει με παιδομάζωμα που οργανώνουν αμερικανικά πανεπιστήμια και λοιποί συνωμότες του κόσμου τούτου. 

Η κ. Σκουφά μιλάει μετά λόγου γνώσεως. Οπως δηλώνει στο βιογραφικό της δεν είναι μόνον απόφοιτος της φιλοσοφικής αλλά ομιλεί άπταιστα την αγγλική και τη γερμανική. Γνωρίζει εξ ιδίας πείρας προφανώς τις ανήκεστες βλάβες που προκαλούν στη συνείδηση οι λέξεις αυτής της γλώσσας. Μόνον όταν έχεις ωριμάσει πια, όταν έχεις κατασταλάξει στην κοσμοθεωρία σου, όπως ο αρχηγός της κ. Τσίπρας, μπορείς να αρχίσεις να τις ψελλίζεις σιγά σιγά και με προσοχή χωρίς να κινδυνεύεις να σε παγιδεύσουν για να αποπροσανατολίσουν τη συνείδησή σου.

Αναρωτιέμαι πόσο μπορεί να υποφέρει από τον φόβο ένας άνθρωπος που σκέφτεται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Κάποιος ο οποίος αισθάνεται ότι απειλείται από την κοινή γλώσσα του κόσμου του.  

Πόσο φοβάται τον κόσμο στον οποίον ζει; 

Διότι το ζήτημα δεν είναι η αντίρρησή της για τη διδασκαλία της αγγλικής στο νηπιαγωγείο. Το ζήτημα είναι τα επιχειρήματα με τα οποία την υποστηρίζει. Αν τα αγγλικά καρατομούν τη συνείδηση στην προσχολική ηλικία τότε το ίδιο ισχύει, τηρουμένων των αναλογιών, και στις μεγαλύτερες. Εκτός πια κι αν θεωρεί ότι τα αγγλικά είναι σαν τη σεξουαλική αγωγή. Ακατάλληλη για νήπια, κατάλληλη για εφήβους.
Ενα από τα πλεονεκτήματα του Ελληνα πολίτη στην ευρωπαϊκή κοινωνία είναι ότι χρειάζεται να μάθει άλλες γλώσσες πλην της μητρικής του, αφού αυτή η τελευταία δεν του χρησιμεύει παρά μόνον στο περιορισμένο περιβάλλον της χώρας του. Ο Εκο έλεγε ότι η γλώσσα της Ευρώπης είναι η μετάφραση.  

Δυστυχώς, παρά τις ώρες διδασκαλίας, τα ινστιτούτα και τα φροντιστήρια ούτε αυτό το έχουμε καταφέρει. Η πλειονότητα μιλάει και καταλαβαίνει τουριστικά αγγλικά, αν και η κατάσταση στις νεότερες γενιές έχει βελτιωθεί και λόγω της τηλεόρασης και λόγω του Διαδικτύου. Είναι λοιπόν λογικό, αλλά και αναγκαίο, η εξοικείωση με μια γλώσσα που ούτως ή άλλως θα αναγκαστείς να χρησιμοποιήσεις να αρχίσει από την πιο τρυφερή ηλικία. Αφήστε και τη διεύρυνση του πνευματικού ορίζοντα που επιτυγχάνεται από τις ξένες γλώσσες.  

Τα υπόλοιπα είναι...


 φαντάσματα της φοβικής Ελλάδας. 

Μην απορούμε λοιπόν όταν η Εκκλησία αφορίζει τη γιόγκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: