"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ζούμε κατά τύχη σε αφύλακτη χώρα

Η κατολίσθηση στο Ναυάγιο της Ζακύνθου απασχόλησε την κοινή γνώμη στην Ελλάδα και ΜΜΕ του εξωτερικού επειδή και το σημείο είναι παγκοσμίως γνωστό ως τουριστικός προορισμός και κατεγράφησαν σε βίντεο στιγμιότυπα από το περιστατικό. Ζούμε στην εποχή της εικόνας. Οπου υπάρχει θεαματική τηλεοπτική εικόνα, υπάρχει και αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού.

 
Ευτυχώς, δεν υπήρξαν θύματα. Σημειώθηκαν ελαφροί τραυματισμοί και ένα επιπλέον ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ικανότητα του κράτους (που έσπευσαν κατόπιν εορτής) να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό.

 
Εχουν περάσει τόσες δεκαετίες εξαγγελιών, έχουν αλλάξει τόσες πολλές συνθέσεις του Κοινοβουλίου, των δημοτικών συμβουλίων και των υπόλοιπων θεσμών, που υποτίθεται ότι μεριμνούν για την ασφάλεια των πολιτών και έχουν γίνει ελάχιστα - ούτε καν τα στοιχειώδη.

 
Αν αναζητήσει κάποιος στο διαδίκτυο τη φράση «από θαύμα δεν είχαμε θύματα», θα βρει περίπου 560.000 αποτελέσματα! Η πληθώρα των περιπτώσεων όπου το κράτος, οι περιφέρειες και οι δήμοι είναι απόντες και ο Θεός προστατεύει τους πολίτες και τους επισκέπτες της χώρας μας δεν οφείλεται στην... τύχη. Υπάρχει σύστημα στη συλλογική αποτυχία.

 
Το θανατικό που έπεσε στην πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής, η εκατόμβη στην πυρκαγιά στο Μάτι και ένα σωρό άλλα παρόμοια γεγονότα στέλνουν πολύ συχνά το μήνυμα ότι στην πατρίδα μας φορολογούμαστε όχι απλά για το τίποτα αλλά για να κινδυνεύει η ζωή μας με το παραμικρό. Τα πάντα παραπέμπουν σε ένα ξέφραγο αμπέλι που διοικούν ιδιοτελείς και ανίκανοι πολιτικάντηδες.

 
Ενα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της προστασίας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των Ελλήνων και όσων βρίσκονται ως επισκέπτες στην πατρίδα μας είναι η ευκολία με την οποία οι υπεύθυνοι επικαλούνται... ανευθυνότητα και ρίχνουν το μπαλάκι στους άλλους.

 
Οι «άλλοι» ευθύνονται για την έλλειψη ναυαγοσωστών στις παραλίες, οι άλλοι δεν μεριμνούν για την εκκένωση συνοικισμών που απειλούνται από πυρκαγιά, οι άλλοι δεν ασχολήθηκαν με την αντιπλημμυρική προστασία.

 
Οι «άλλοι», τελικά, είναι...


 άπαντες οι εκλεγμένοι και όσοι διορίζονται από αυτούς.


Editorial της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: