"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΣΤΑΛΙΝΑΡΑΔΙΚΟ: Οι συντάξεις και η «διαρροή» του ΑΠΕ



Αν δεν έχετε μάθει τι προηγήθηκε, το κουβάρι μπλέχτηκε περίπου κάπως έτσι: το ΑΠΕ μετέδωσε ότι οι Θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας και συνεπώς αποδέχονται ακύρωση του μέτρου μείωσης των συντάξεων. Έχουν μάλιστα ενημερώσει σχετικά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 


Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, είπαν ότι δεν έχουν ιδέα.  

Το ΑΠΕ, σε διευκρινιστική του ανακοίνωση, σημειώνει ότι στο ρεπορτάζ του δεν αναφέρθηκε στη ΝΔ. 


Εντάξει, είναι και το ΚΙΝΑΛ που δηλώνει ότι δεν ενημερώθηκε. Και το πιστεύουμε, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις, αν υπάρξει διάψευση, ακολουθεί δεύτερη διαρροή. Τώρα αν οι Θεσμοί πήραν τηλέφωνο τον Σταύρο, τον Λεβέντη και τον Κουτσούμπα, μένει να διευκρινιστεί, συνεπώς ας κρατήσουμε μία μικρή επιφύλαξη.   


Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία διαρροή ευρωπαϊκών πηγών. Πρόκειται για υπαγόρευση από το Μαξίμου. Για αυτό και ο Τζανακόπουλος έκανε στην αρχή μία δήλωση που έλεγε ότι «τη ΝΔ τώρα της φταίει το ΑΠΕ», υπερασπιζόμενος δηλαδή το περιεχόμενο της «είδησης». Ωστόσο αυτό που μετέδωσε το Πρακτορείο υπαγορεύτηκε από άνθρωπο που δεν αντιλαμβάνεται τα στοιχειώδη περί τα οικονομικά. Δηλαδή πώς, έτσι ξαφνικά, οι Θεσμοί κρίνουν το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο; Τι άλλαξε σε σχέση με τους τελευταίους μήνες;  


Το μέτρο μείωσης των συντάξεων δεν έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα, αλλά διαρθρωτικό. 


Στο υπουργείο Οικονομικών επικράτησε έντονος εκνευρισμός καθώς στο περιβάλλον του Ευκλείδη Τσακαλώτου εκτίμησαν ότι αυτές οι διαρροές υπονομεύουν διαπραγματευτικά και τον ίδιο τον υπουργό που, τώρα, συζητά με τους Θεσμούς τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ. (Κατά τα λοιπά έχουμε βγει από τα μνημόνια και ασκούμε αυτόνομη και υπερήφανη πολιτική.) Γι αυτό και όταν έγινε η σχετική διάψευση από το υπουργείο Οικονομικών, το σύστημα Μαξίμου σιώπησε. Ε, μετά βγήκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και είπε ότι δύναται να ομιλεί ως μοναδική πηγή από την πλευρά των Θεσμών και θύμισε τη δήλωση Γιούνκερ για τήρηση των συμφωνηθέντων.  


Τελικά, γιατί έγιναν όλα αυτά;  

Για...


 να δημιουργηθεί επικοινωνιακός θόρυβος λίγο πριν την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Και για να οδηγήσουν τον πρόεδρο της ΝΔ σε αμφισβήτηση αυτών των πληροφοριών, κάτι που θα επέτρεπε στον κυβερνητικό μηχανισμό να μεταδίδει ότι ο Μητσοτάκης επιθυμεί μείωση των συντάξεων. 


Η αλήθεια είναι ότι ένας άνθρωπος κρατάει την απόφαση στα χέρια του. Η καγκελάριος Μέρκελ. Αν κρίνει ότι πρέπει να δώσει μία ανάσα βοήθειας στον Αλέξη Τσίπρα θα συμφωνήσει στη μερική ή ολική ακύρωση της μείωσης. Όλα τα άλλα είναι καναβούρι για τους παπαγάλους και σανός για τα πρωτοσέλιδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: