"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ : Ζουν ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ και ΨΗΦΙΖΟΥΝ για την τυχη των ΠΑΙΔΙΩΝ μας... (Μερακλήδικα Video που δείχνουν γιατί ο "εξυπνότερος" λαός του κόσμου" δεν έχει σωτηρία...) - Ο Πάνος Σάκκας αποκαλύπτει τη δηθενιά μας


Της ΛΙΛΑΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ


«Πόσο μέσα στα διεθνή είναι οι Αθηναίοι;»


Ενας τύπος που λέγεται Πάνος Σάκκας βγήκε στο δρόμο με ένα μικρόφωνο για να μάθει και το βίντεο μεταδόθηκε στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΪ: 


Για πόσα χρόνια πιστεύετε ότι θα κυβερνήσει ο Φιντέλ Κάστρο; ρωτάει ο Πάνος. Για κάποια χρόνια σίγουρα, πέντε-έξι, είναι μόνο μια απ’ τις απολαυστικά κουλές απαντήσεις που δόθηκαν σε αυτό το βίντεο. Το οποίο δικαίως έγινε viral γιατί είναι αποκαλυπτικό της ασχετοσύνης μας.


Αν νομίζεις ότι η ασχετοσύνη είναι μόνο των ανθρώπων που απαντάνε στο βίντεο, είσαι βαθιά νυχτωμένος. Και πολύ κακώς τους κράζουν προσωπικά κάποιοι χρήστες του Διαδικτύου, κάνοντας τον Πάνο να απολογηθεί στο facebook για το σατιρικό του βίντεο. Αν ερχόταν το μικρόφωνο του μπροστά τους θα είχαν κι οι ίδιοι πολλές πιθανότητες να απαντήσουν εξίσου κουλά σε μια ερώτηση-τρολάρισμα που θα τους γινόταν. Πολλοί από εμάς θα πέφταμε στη λούμπα, πιστεύω. Είναι θέμα παιδείας και ευρείας καλλιέργειας. Οταν αυτά λείπουν, είναι λογικό η άγνοια κι η απαιδευσιά να εμποτίζουν σιγά-σιγά το εθνικό DNA και να περνάνε στους περισσότερους, σε άλλους σε μεγαλύτερες και σε άλλους σε μικρότερες δόσεις.


Βέβαια, τα βίντεο του Πάνου Σάκκα δεν φανερώνουν τόσο την ασχετοσύνη μας όσο την προσπάθεια συγκάλυψής της. Δεν είναι μόνο δηλαδή ότι κάποιοι απαντάνε ό,τι να ‘ναι στις ερωτήσεις του Πάνου, είναι ότι το κάνουν με την απόλυτη βεβαιότητα ότι απαντάνε σωστά.  


Ούτε καν έναν προβληματισμό δεν φάνηκε να έχουν οι ερωτηθέντες, έναν δισταγμό που να φανερώνει άγνοια για την ερώτηση που άκουσαν.  


Ολοι ακολούθησαν τη γραμμή: δεν ξέρω αλλά κάνω ότι ξέρω για να μην φανώ άσχετος. Το οποίο τελικά είναι η επιτομή του δήθεν. Από το δήθεν άλλωστε προκύπτει και το αστείο της υπόθεσης.


Σε ένα άλλο του βίντεο ο Πάνος Σακκάς έχει πάει στην 21η Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης στο κλειστό του Τάεκ Βο Ντο και ρωτάει τους επισκέπτες της έκθεσης τι γνώμη έχουν για διάφορους καλλιτέχνες
Με τη διαφορά, ότι αντί για ονόματα καλλιτεχνών, τους λέει ονόματα ποδοσφαιριστών: «Στην Εθνική Πινακοθήκη εκτίθεται ο μεγάλος αφρικανός καλλιτέχνης, Πίτερ Οφορίκουε, θα πας;» ρωτάει. «Ναι θα πάω», του λέει χωρίς δεύτερη σκέψη η άλλη.


Δεν περιμένεις βέβαια από την κυρία φιλότεχνο να ξέρει τον γκανέζο επιθετικό Οφορίκουε αλλά σε εντυπωσιάζει και η στάση της, να καλύψει παντελώς το γεγονός ότι δεν ξέρει κανέναν Οφορίκουε, πόσο μάλλον κάποιον Οφορίκουε καλλιτέχνη. Προτιμά δηλαδή να προσποιηθεί τη γνώστρια παρά να πει, παιδί μου δεν τον ξέρω αυτόν τον κύριο Οφορίκουε που μου τσαμπουνάς.


Η δηθενιά της φυλής μας σε όλο της το μεγαλείο μέσα από τρίλεπτα βίντεο. Απολαυστικά αστείο και τραγικό μαζί.


ΥΓ. Πολύ θα ήθελα...

 να μπει ο Πάνος Σάκκας στη Βουλή με ένα μικρόφωνο και να αρχίσει να τους ρωτάει διάφορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: