"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Αγροτικά μπλόκα. Ήθη δούλων

Ε-Ξ-Α-Ι-Ρ-Ε-Τ-Ι-Κ-Ο


Με παγερή αδιαφορία και κρυφό μειδίαμα ικανοποίησης θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση και αυτές τις κινητοποιήσεις των αγροτών.


Μπλόκα: Η πρακτική έρχεται από παλιά.



Στην προηγούμενη φάση της σχετικής ευμάρειας, κοινωνικές ομάδες που διέθεταν δύναμη επιρροής και ισχύ παρέμβασης, αποσπούσαν πόρους από το κοινωνικό σύνολο, υπέρ του εαυτού τους.  Έτσι, για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος ή μια εργαζόμενη σε μια ΔΕΚΟ (πχ. ΔΕΗ) είχε πετύχει να παίρνει πολλαπλάσια αμοιβή από τη δασκάλα ή τον δάσκαλο των παιδιών τους. 



Η κατάσταση αυτή του επαναλαμβανόμενου κατά καιρούς αμοιβαίου «εκβιασμού», διαμόρφωσε μια συνείδηση συμβιβασμού με αυτές τις πράξεις βίας.  


Ο ισχυρότερος βελτίωνε διαρκώς τη θέση του. Έτσι η μέθοδος αυτή, που καλλιεργήθηκε από τα κόμματα εξουσίας και χρησιμοποιήθηκε από αυτά, κατέστη  η μόνη μέθοδος πολιτικής δράσης.  Η ψευδοεπαναστατικότητα  που εμπεριέχει, τροφοδότησε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και μέσα στο γενικότερο κλίμα αποδοχής αυτών των τρόπων, οι συνδικαλιστές είχαν αναγορευτεί σε προφήτες των κοινωνικών αιτημάτων.



Η καθυστερημένη κοινωνία, όχι μόνο δεν κατανοεί τις μεταβολές, αλλά αρνείται συνειδητά να τις αποδεχθεί και εχθρεύεται τους υπερασπιστές των αναγκαίων  αλλαγών.



Είναι λογικό λοιπόν σήμερα, αγρότες  να νομίζουν ότι θα λύσουν τα προβλήματά τους ασκώντας βία στους δρόμους εναντίον των άλλων συμπολιτών τους, ζώντας στην αυταπάτη ότι  ασκούν πίεση στην Κυβέρνηση.  


Αυτή η συνείδηση που αδιαφορεί για τον άλλο προτάσσοντας κυνικά το ίδιο συμφέρον πέρα από τις εξόφθαλμα αναποτελεσματικές πρακτικές, φανερώνει την...
 καθυστέρησή της και την αδυναμία της να μεταπλάσει την οργή της σε πολιτική δράση, να κάνει την ανάγκη πραγματικό πολιτικό αίτημα, να αναλάβει την ευθύνη του δύσκολου δρόμου, πέρα από  τους εντυπωσιασμούς και τη θεαματική παράταξη των τρακτέρ.


Φίλοι αγρότες, αρνηθείτε τις πρακτικές του παρελθόντος. Εναντιωθείτε στα ήθη δούλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: