"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Το διαζύγιο Βρετανίας - Ε.Ε. θα είναι πολυ πιο δύσκολο απ όσο νόμιζαν κάποιοι



Παρότι το Λονδίνο φαίνεται πρόθυμο να προχωρήσει σε μια προσωρινή μεταβατική συμφωνία με τις Βρυξέλλες προκειμένου η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. να διεξαχθεί πιο ήπια, είναι πιθανό η στάση της Ενωσης να είναι πιο αδιάλλακτη. 


Για αρκετούς μήνες κυριαρχούσε η αντίληψη στις Βρυξέλλες ότι θα ήταν αδύνατη η έξοδος της Βρετανίας μέχρι και το 2019 χωρίς τη σύναψη προσωρινής μεταβατικής συμφωνίας για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων πλευρών μέχρι να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία.


Η ιδέα περί μεταβατικής συμφωνίας υποστηρίζεται τόσο από τους επενδυτές που θέλουν να περιορίσουν το αίσθημα της αβεβαιότητας όσο και από τους τεχνοκράτες που εκτιμούν ότι η τελική συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί αυτή τη στιγμή. Οι μόνοι που δεν υιοθετούν την ίδια άποψη είναι όσοι από την πλευρά του Λονδίνου προτιμούν ένα σκληρό Brexit.


Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι δεν είναι πλέον πειστική η άποψη πως μια μεταβατική συμφωνία παραμένει μια αναπόφευκτη διέξοδος.


Ενας εξ αυτών δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «για τους τεχνοκράτες, αυτό είναι προφανές, αλλά ειλικρινά για τους πολιτικούς κάτι τέτοιο δεν είναι». Ο ίδιος διερωτάται εάν οι Βρετανοί πράγματι θέλουν αυτή τη συμφωνία βάσει των όρων όμως που η Ε.Ε. μπορεί να προσφέρει.


Η κ. Μέι προτίθεται ήδη να εκκινήσει τις διετείς διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. τον ερχόμενο Μάρτιο. Παρότι μέχρι πρότινος δεν είχε δώσει σαφείς πληροφορίες για τη στάση που θα διατηρούσε, ήδη από τον περασμένο μήνα η Βρετανία φάνηκε συγκαταβατική στο ενδεχόμενο μιας μεταβατικής συμφωνίας.


Ο υπεύθυνος της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για τo Brexit, Ντέιβιντ Ντάβις, δήλωσε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη σύναψη μιας προσωρινής συμφωνίας.


Ωστόσο, πρόσφατα κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα στις βρετανικές εφημερίδες, σύμφωνα με τα οποία ο ίδιος δεν ήταν αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Στον αντίποδα, ο Μισέλ Μπαρνιέ, Ευρωπαίος διαπραγματευτής για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., υποστήριξε τον προηγούμενο μήνα ότι δεν είναι σίγουρη η εξεύρεση μεταβατικής συμφωνίας, δεδομένου ότι αυτή θα εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα. Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές σε συζητήσεις θεωρούσαν ότι μια μεταβατική συμφωνία φαίνεται αναπόφευκτη. Οι ίδιοι έχουν περιγράψει τα βήματα για την αναχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. ως μια διαδικασία με τρία στάδια, εκείνο της διαπραγμάτευσης, της μετάβασης και του οριστικού διαζυγίου.


Πρόκειται λοιπόν για τρία στάδια που δεν θα μπορούσαν να αγνοηθούν. Πλέον όμως, η αντίληψη ότι μια τέτοιας φύσεως συμφωνία είναι αναπόφευκτη δεν αποτελεί ισχυρισμό των Βρυξελλών, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται λογικό σε οικονομικό επίπεδο. Ευρωπαίος αξιωματούχους είχε επισημάνει ότι η Βρετανία εξαρτάται περισσότερο από την εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε., κοινώς διαφαίνεται να έχει μεγαλύτερη ανάγκη τη σύναψη μιας μεταβατικής συμφωνίας από την ίδια την Ε.Ε. Ο ίδιος εκτιμά ότι «από οικονομικής άποψης η Ε.Ε. έχει λιγότερα κίνητρα από τη Βρετανία ώστε να προχωρήσει σε μια μεταβατική συμφωνία.  Από πολιτικής όμως άποψης το λογικό των συζητήσεών μας θα ήταν να κρατήσουμε τους Βρετανούς κοντά μας ακόμη και μετά την οριστική αποχώρησή τους».


Οι όροι για την επίτευξη μιας μετάβασης θα βασίζονται σε ένα μακροπρόθεσμο στόχο: 


Eάν μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου είναι ο απώτερος στόχος, δεν έχει νόημα η επιβολή δασμών στα βρετανικά προϊόντα, οι οποίοι θα μπορούσαν αργότερα να καταργηθούν. Συνεπώς, μια ελεύθερη εμπορική συμφωνία χωρίς την επιβολή δασμών θα ήταν λογική λύση.


Γενικά, τα χρονικά περιθώρια είναι στενά ακόμη και για μια συμφωνία που ρυθμίζει θέματα όπως η χρηματοδότηση, η υπηκοότητα, ο νόμος και ούτω καθεξής, τον επόμενο χρόνο. Οπότε οποιαδήποτε ενδιάμεση συμφωνία πρέπει να είναι απλή: «Οι όροι του διαζυγίου θα είναι τόσο δύσκολο να τεθούν υπό διαπραγμάτευση, που θεωρώ ότι θα είναι αδύνατο να διαπραγματευτούμε για την επίτευξη μιας μεταβατικής συμφωνίας», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ένας από τους υπευθύνους για το Brexit ενός από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε.


Σύμφωνα με τον ίδιο, «το χρονοδιάγραμμα θα είναι πραγματικά ασφυκτικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: