"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Φωτιά στα -large- τόπια


Ο συναγερμός στο νέο κυβερνητικό επιτελείο για την υστέρηση εσόδων είναι κόκκινος συναγερμός: «Αν συνεχιστεί η πτώση των δημοσίων εσόδων, καήκαμε κυριολεκτικά… Αυτός ο οποίος έχει λεφτά και δεν πληρώνει τις φορολογικές του υποχρεώσεις στην ουσία πυροβολεί τα πόδια του» είπε  ο κ. Χρυσόγονος. 


Είχε προηγηθεί η κ. Βαλαβάνη με ανάλογες εκκλήσεις και σε λίγο προβλέπω μια πανστρατιά κυβερνητικών στελεχών να απευθύνονται στην -ανύπαρκτη- φορολογική συνείδηση των Ελλήνων πολιτών και να τους ζητούν να πληρώσουν από… πατριωτικό καθήκον. Βλέπετε, όλα τα προηγούμενα χρόνια ο ίδιος πολιτικός χώρος όχι απλά επέκρινε και κατέκρινε τη φορολογική πολιτική -αυτό είναι θεμιτό- αλλά είχε περάσει στην «ακτιβιστική» λογική της ανυπακοής και του κινήματος «δεν πληρώνω τους άδικους φόρους».
 
Από τον Νοέμβριο και εν αναμονή μιας πιθανής κυβερνητικής αλλαγής, οι φορολογούμενοι είτε σταμάτησαν να πληρώνουν είτε δεν ξεκίνησαν ποτέ να πληρώνουν βάσει της προηγούμενης γενναίας ρύθμισης των 100 δόσεων. 

   
Αλλωστε κι αυτό το χρεώνεται η απελθούσα κυβέρνηση, είχαν χρόνο να ενταχθούν μέχρι τον… Μάρτιο! Από τον Ιανουάριο σταμάτησαν σχεδόν όλοι να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, περιμένοντας τη… νέα ρύθμιση της ρύθμισης που μόλις είχε εφαρμοστεί, οπότε τα έσοδα κατέρρευσαν και οι οφειλές αντίστοιχα εκτοξεύτηκαν. 


Με άλλα λόγια, φωτιά στα –large μέχρι τις εκλογές- τόπια του νυν κυβερνητικού επιτελείου. 

  
Πληρώστε και σώστε είναι το μήνυμα, αλλά κανένα μήνυμα δεν περνάει αν οι αποδέκτες του είναι σε άλλο μήκος κύματος. Και οι φορολογούμενοι είναι πράγματι αλλού. Οι μισοί βογκάνε πραγματικά διότι είναι ειλικρινώς φορολογηθέντες άρα υπερφορολογηθέντες, διότι στην Ελλάδα πληρώνουν μόνον όσοι δηλώνουν.

 
Οι άλλοι μισοί όμως είναι το πρόβλημα
Και φωνάζουν και δεν πληρώνουν και δηλώνουν όσα λιγότερα μπορούν και θεωρούν εαυτούς αδικημένους! Μέχρι το 2009-2010 το 50% των φορολογουμένων δεν πλήρωνε φόρο εισοδήματος.
 

Τόσο large το καταχρεωμένο Ελληνικό Δημόσιο και τόσο «φτωχοί» οι μισοί του πολίτες. Με αυτή τη νοοτροπία συνέχισαν και στην κρίση να θεωρούν ότι δεν έχουν καμία υποχρέωση να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να στηρίξουν όχι το κράτος, αλλά τα συνήθη υποζύγια της φορολογίας, τους συνανθρώπους τους που πάντα πλήρωναν όσα πραγματικά τους αναλογούσαν. Και όχι, δεν είναι μόνον οι λίγοι «κακοί» πλούσιοι, είναι δυστυχώς και οι εκατοντάδες χιλιάδες «καλοί» μικρομεσαίοι φοροφυγάδες–ψηφοφόροι, για να μην ξεχνιόμαστε! 


Προς αυτούς ό,τι μήνυμα κι αν αποσταλεί δεν πρόκειται να εισακουστεί. Αλλωστε ψηφίζουν πάντα αυτούς που χαϊδεύουν τα κακομαθημένα νεοελληνικά τους αφτιά…

Δεν υπάρχουν σχόλια: