"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Στα «σύνορα» Βοστόνης - Καστελόριζου...


Η υπόθεση της ανακήρυξης και οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών της χώρας, αλλά και της διαδικασίας έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, αποτελεί κορυφαίο ζήτημα εθνικής ασφάλειας και γι' αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη στοιχειώδη σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
 
Ενώ θεωρητικά είναι σε εξέλιξη ο μεγάλος διεθνής διαγωνισμός που είχε κηρυχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μανιάτη για 20 Οικόπεδα σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης, με τελική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών την 5η Μαΐου, άρχισαν ξαφνικά ερασιτεχνισμοί και αυτοσχεδιασμοί.  

Ο Π. Λαφαζάνης αντί να επιμείνει στην προσπάθεια προσέλκυσης κι άλλων πετρελαϊκών εταιρειών ώστε να καταθέσουν προσφορές, στρέφεται αποκλειστικά στη Μόσχα, όταν οι ρωσικές εταιρείες δεν έχουν καν ασχοληθεί με τα πολύ μεγαλύτερα και προς εκμετάλλευση κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου. Ισως είναι η αντίδραση απέναντι στον καπιταλισμό, που είναι «κακός» εκτός κι αν προέρχεται από τη «χώρα των Σοβιέτ» και των Ολιγαρχών.
 
Οταν πριν από μερικές εβδομάδες ο κ. Λαφαζάνης πρότεινε σε ρωσικές εταιρείες να κάνουν έρευνες στο Αιγαίο, δεν φαντάζονταν ότι η αντίδραση θα προέκυπτε εκ των έσω: ο κ. Καμμένος πρότεινε στην Αμερικανίδα ΑΝΥΠΕΞ Βικτόρια Νούλαντ «διακρατική συμφωνία συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Αιγαίου» με ποσοστά της μοιρασιάς σε 70%-30% (ελπίζω το 70% να προβλέπονταν για την Ελλάδα).

  Αλήθεια, με ποια κριτήρια και ποια εξουσιοδότηση ο υπουργός Αμυνας προσέφερε πεσκέσι στην Ουάσιγκτον το 30% από τον συγκεκριμένο εθνικό πλούτο;
 
Ας μην ανησυχούμε πάντως γιατί η πρόσφορα έγινε για ζώνες που δεν έχουν οριοθετηθεί, για Οικόπεδα που δεν έχουν χαραχθεί, για κοιτάσματα που δεν έχουν εντοπισθεί Απλώς είπαμε μια κουβέντα παραπανω. Προβάλλοντας τον «γεωπολιτικό ρόλο της χώρας» κάποιος θα προσέξει και εμάς.  

Κουβέντες του ποδαριού, αλάνθαστη συνταγή για απώλεια κάθε ίχνους αξιοπιστίας και σοβαρότητας
 

Και τη μόνη που λυπάμαι, είναι εκείνη η Β. Νούλαντ. Που ακόμη θα ψάχνει να βρει στον χάρτη τα κοινά θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, πού συνορεύει η νέα Αγγλία με το Καστελόριζο, ώστε να κάνουμε τη συνεκμετάλλευση που της πρότεινε ο κ. Καμμένος

Αλλά θα πρέπει να βιαστεί, πριν την προλάβουν οι Ρώσοι του Π. Λαφαζάνη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: