Το νέο σκάφος ονομάζεται «Τουρκουάζ» και η τελετή καθέλκυσής του προγραμματίζεται για το Σάββατο, 28 Μαρτίου.
Το «Τουρκουάζ» (δηλ. τιρκουάζ) κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στην Τουρκία, το Ναυπηγείο Τούζλα της Κωνσταντινούπολης και το κόστος του ξεπέρασε τα 106 εκατ. ευρώ. Έχει μήκος 86 μέτρων, πλάτος 23 μέτρων, εκτόπισμα 4.500 τόνων και το κατάστρωμα του φέρει πλατφόρμα προσνήωσης ελικοπτέρου. Μπορεί να πλέει χωρίς ελλιμενισμό επί 35 ημέρες. Πάνω στο πλοίο θα απασχολείται προσωπικό περίπου 50 ατόμων. Η ταχύτητα του πλοίου φτάνει του 14 κόμβους, ενώ κατά τη διεξαγωγή των ερευνών θα κινείται με ταχύτητα 4,86 κόμβων.
Το «Τουρκουάζ» φέρει ιδιαίτερα αναβαθμισμένο και πιο σύγχρονο εξοπλισμό σε σχέση με το άλλο τουρκικό σκάφος ερευνών «Μπαρμπαρός», που έγινε τους τελευταίους μήνες ιδιαίτερα γνωστό για τις προκλητικές έρευνες που διεξήγαγε εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Έχει την ικανότητα να διεξάγει αναλύσεις βυθού δύο και τριών διαστάσεων, απεικόνισης, δειγματοληψίας, ανάλυσης δεδομένων κ.ά. Για το σκοπό αυτό διαθέτει εργαστήρια γεωλογίας, γεωφυσικής, υδρογραφίας, ωκεανογραφίας, βιολογίας καθώς και ένα ρομποτικό σκάφος που λειτουργεί με τηλεχειρισμό.
Μετά την καθέλκυσή του, στο πλοίο θα γίνουν συμπληρωματικές εργασίες για την τοποθέτηση εξοπλισμού και στη συνέχεια θα παραδοθεί στο υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM), που είναι ο κύριος του έργου, για να δοθεί στη συνέχεια προς χρήση στο Ινστιτούτο Μεταλλευτικών Ερευνών (Maden Tetkik Arama – ΜΤΑ), αρμόδιο φορέα στην Τουρκία για τη διεξαγωγή πετρελαϊκών ερευνών. Το «Τουρκουάζ» εκτιμάται ότι θα μείνει σε ενεργό υπηρεσία για περισσότερα από 30 χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου