"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Βόηθα με, φτωχέ…


Σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού Ιδρύματος Μακροοικονομικών Μελετών Hans Böckler, στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία 260.000 ελληνικών νοικοκυριών, στη διάρκεια της πενταετούς κρίσης τα μεσαία και κατώτερα στρώματα πλήρωσαν 337% περισσότερους φόρους, ενώ αντίστοιχα οι πλούσιοι μόλις 9%. Αντίστοιχα, τα μη προνομιούχα νοικοκυριά έχασαν μέσα στην κρίση το 86% του συνολικού τους εισοδήματος, ενώ τα εύπορα 16%-20%. Το 2012 μάλιστα ένα στα τρία ελληνικά νοικοκυριά είχε ετήσιο εισόδημα περί τις 7.000 ευρώ!


Η έρευνα παρουσιάστηκε από τους καθηγητές Τ. Γιαννίτση και Σ. Ζωγραφάκη και στόχος της ήταν η μελέτη της επίδρασης της κρίσης και των πολιτικών αντιμετώπισής της στη μείωση των εισοδημάτων, καθώς επίσης στην όξυνση των φορολογικών και γενικότερα οικονομικών ανισοτήτων στην Ελλάδα. Η επιβεβαίωση ήδη γνωστών στοιχείων -όπως ότι το ονομαστικό ακαθάριστο προϊόν των μέσων ελληνικών νοικοκυριών μειώθηκε συνολικά μεταξύ 2008 και 2012 έως και κατά 25%- συνοδεύτηκε από νέα στοιχεία που αφορούν στην εκτόξευση των ανισοτήτων. Για παράδειγμα, παρόλο που η φορολογική επιβάρυνση των χαμηλών στρωμάτων αυξήθηκε σε απόλυτους αριθμούς κατά κάποιες εκατοντάδες ευρώ, συνοδεύτηκε από μειώσεις μισθών και αύξηση της ανεργίας, γεγονός που προκάλεσε μια άγρια φτωχοποίηση.


Αυτό που σοκάρει είναι φυσικά το «βόηθα με, φτωχέ, να μη σου μοιάσω», που προκύπτει αβίαστα από τα στοιχεία και αφορά σε ένα ευρύτερο διεθνές φαινόμενο απογείωσης των οικονομικών ανισοτήτων από το 2007 και μετά, δηλαδή στα χρόνια της διεθνούς κρίσης:


Σύμφωνα με μελέτη του ινστιτούτου μελετών του Χονγκ Κονγκ Wealth-X, στο ελάχιστα γνωστό club των mega-εκατομμυριούχων που αριθμεί παγκοσμίως 2.170 μέλη, τα τελευταία 4χρόνια προστέθηκαν 810 μέλη και ακριβώς τα... διπλάσια τρις δολάρια. Δηλαδή, από 3,1 τρισ. δολάρια που ήταν το 2009 η συνολική περιουσία τους το 2013 έφτασε τα 6,5 τρισ. και τα στοιχεία του 2014 θα είναι επίσης αυξητικά. Ο πλούτος που συγκεντρώνει το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πλέον μεγαλύτερος από τον πλούτο που κατέχει το 99%, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Oxfam. Μάλιστα, το 2016 το πλουσιότερο 1% θα δει το μερίδιό του στον παγκόσμιο πλούτο να φτάνει στο 50%!

Δεν υπάρχουν σχόλια: