"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Τα αποθεματικά των άλλων...


Η αλήθεια είναι πως ο ΟΑΕΔ, η Περιφέρεια Αττικής κι άλλοι οργανισμοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που «εθελοντικώς» έσπευσαν να καταθέσουν τα αποθεματικά τους σε τίτλους του Δημοσίου, βρίσκονται σε lose-lose situation ή, πιο ελληνικά, σε κατάσταση μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Κι αυτό διότι, αν χρεοκοπήσει το ελληνικό κράτος, μικρή σημασία θα έχει πόσα αποθεματικά κρατάει η κ. Ρένα Δούρου σε καταθέσεις.  

Ο ασκός του Αιόλου έχει τέτοιους αγέρηδες που, αν απελευθερωθούν, δεν θα αφήσουν τίποτε όρθιο σ’ αυτή τη χώρα, πόσο μάλλον τα ταμεία δημόσιων οργανισμών.
Επομένως, και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, είναι εθνικά επωφελές να συμβάλουν οι δημόσιοι οργανισμοί να αποφευχθεί –έστω την τελευταία στιγμή– ένα πιστωτικό γεγονός.  

Αυτό κάνει η κ. Δούρου και η νέα διοικητής του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, που στραγγίζουν τα δικά τους ταμεία, για να καλύψουν τις υποχρεώσεις του αδηφάγου κεντρικού κράτους.
Αυτή είναι η απλή αλήθεια που δεν τόλμησε να πει η κ. Δούρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αφήνοντας τον εαυτό της και τους συμβούλους –που υπερψήφισαν την πρότασή της για (κατ’ ουσίαν) αγορά δημόσιου χρέους με τα αποθεματικά της Περιφέρειας– εκτεθειμένους σε πιθανές ποινικές διώξεις. Διότι το επιχείρημα ότι τα repos έχουν καλύτερη απόδοση από τις καταθέσεις δεν λαμβάνει υπόψη το ρίσκο της τοποθέτησης, το ύψος του οποίου πιστοποιείται από το γεγονός ότι ουδείς σήμερα αγοράζει ελληνικό χρέος παρά μόνο με αστρονομικά επιτόκια.  

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το επιχείρημα δεν έσωσε τους κατηγορούμενους διοικητές οργανισμών που έβαλαν τα λεφτά των άλλων στην Τράπεζα Κρήτης, επί Κοσκωτά, παρ’ όλο που οι αποδόσεις ξεπερνούσαν το 20% ετησίως.
Επομένως, καλόν θα είναι και η κ. Δούρου και η κ. Καραμεσίνη και οι άλλοι διοικητές οργανισμών που έτρεξαν να καταθέσουν τα λεφτά των άλλων σ’ ένα κράτος που είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας, να σταματήσουν να εμφανίζουν εαυτούς ως διαχειριστές κεφαλαίων εκ του προχείρου. 

Ας πουν την αλήθεια, διότι μόνο αυτή σώζει 

Οχι μόνο τους ίδιους από πιθανές δικαστικές περιπέτειες στο μέλλον αλλά και τη χώρα, αφού θα συμβάλουν στην εθνική αυτογνωσία:


Θα είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι πολίτες την κρισιμότητα των στιγμών που ζούμε αντί να ακούν ανοησίες, σαν αυτές που κυκλοφορεί με ανακοίνωσή της η κ. Δούρου, περί συγκέντρωσης των αποθεματικών για καλύτερα... επιτόκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: