"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: To ισχυρό χαρτί της Ελλάδας είναι η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ της θεση. Ξέρουν όμως να το παίξουν οι γραφικοί???


γεωπολιτική θέση της Ελλάδας πρέπει να βάλει μπροστά η ελληνική κυβέρνηση. 


O Αλέξης Τσίπρας, αν και στη γωνία, έχει ακόμα κάποια ισχυρά γεωπολιτικά χαρτιά, αρκεί να ξέρει πώς θα παίξει.


Οι συμβολισμοί δεν βοηθούν πια τη διαπραγμάτευση. Το ότι οι τόνοι μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας έχουν μαλακώσει δεν παίζει πλέον κανένα ρόλο.  


Τώρα πια, το μόνο πραγματικό ζήτημα είναι αν θα υπάρξει μια τεχνικά βιώσιμη λύση κι ένας πολιτικά βιώσιμος συμβιβασμός για τις δύο πλευρές.


Όμως προκειμένου να συμβιβαστούν, θα πρέπει και οι δύο να υποχωρήσουν σε θέσεις που θα σημάνουν πολιτική αυτοκτονία


Τώρα η Μέρκελ θερίζει τα θρύψαλα της πολιτικής της. Στο Μινσκ έκανε μια συμφωνία ανακωχής, η οποία δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, όμως με αυτόν τον τρόπο του περιμένω-μέχρι-να-τελειώσει δεν λύνονται οι οικονομικές κρίσεις. Η οικονομική ιστορία διδάσκει ακριβώς το αντίθετο καθως όποιος προσπαθεί να κρύψει μια οικονομική κρίση κάτω από το χαλί διαπιστώνει γρήγορα ότι το χαλί δεν αντέχει για πολύ.


Αν λοιπόν παρά τα μεγάλα λόγια η Ελλάδα αφεθεί να καταρρεύσει, όλοι θα θυμηθούν τα λόγια της Μέρκελ, όταν έλεγε: «Αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει η Ευρώπη». Διότι έτσι ακριβώς θα αποτύχει η Ευρώπη.


Μπορεί βέβαια,  τα ομόλογα των περιφερειακών χωρών να μην έχουν τις συνέπειες που αναμένονταν παλαιότερα, όμως το πρόβλημα της Ευρώπης θα είναι γεωπολιτικό: μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι το πρώτο πισωγύρισμα της Ε.Ε. στην Ιστορία της, αλλά και η επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει νομισματική ένωση, παρά ένα σύστημα σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας με ανοικτές πόρτες.


Αν ο Α. Τσίπρας βρει κάποιον τρόπο να ξεπεράσει τα άμεσα χρηματοδοτικά προβλήματα, τότε έχει καλύτερα διαπραγματευτικά χαρτιά στα χέρια του από την Α. Μέρκελ. Και πιθανόν να έχει και την πολιτική επιλογή να συνταχθεί με τον Πούτιν. Ίσως λοιπόν δεν ήταν τυχαίο το ότι λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συνάντησής του με τη Γερμανίδα καγκελάριο εξήγγειλε πως θα μεταβεί σύντομα και στη Μόσχα.


O Τσίπρας παίζει με όλες τις πλευρές γιατί μπορεί. Όμως τι θα γίνει αν χάσει; 


Θα κάνει πίσω στο παρά πέντε για να γλιτώσει από μια χειρότερη ανθρωπιστική κρίση; Ή μήπως βλέπει ήδη πλεονεκτήματα για τη χώρα του, αν η Ευρώπη και οι άλλοι την αναγκάσουν να βγει από την ευρωζώνη;


Δεν μπορώ να ξέρω τους υπολογισμούς του. Το τραγικό στην όλη κατάσταση είναι ότι δεν υπάρχει καμία καλή κοινή λύση, ή τουλάχιστον καμία η οποία θα λειτουργούσε πολιτικά και οικονομικά για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: