"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ - Reuters: Δεν αποκλείουν διπλό νόμισμα αξιωματούχοι της Ευρωζώνης - Το 2ο νόμισμα θα είναι τα περίφημα IOUs δηλαδή υποσχετικούς τίτλους που θα λένε πως οι κάτοχοί τους θα λάβουν ένα ποσό του Αγιου Δισύλλαβου

Η Ελλάδα είναι μάλλον απίθανο να βγει από την Ευρωζώνη, είτε εκούσια είτε από ατύχημα, αλλά δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να εισάγει εναλλακτικό μέσο πληρωμής, παράλληλα με το ευρώ, προκειμένου να καλύψει ορισμένα εγχώρια έξοδα σε περίπτωση που δεν διασφαλιστεί σύντομα συμφωνία με τους εταίρους, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης.

 
"Κάποια στιγμή, όταν η κυβέρνηση δεν θα έχει διαθέσιμα ευρώ για να πληρώσει μισθούς ή λογαριασμούς, μπορεί να ξεκινήσει να εκδίδει IOUs -δηλαδή υποσχετικούς τίτλους που θα λένε πως οι κάτοχοί τους θα λάβουν ένα ποσό Χ σε ευρώ κάποια στιγμή στο μέλλον", δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος. 


 
"Αυτά τα IOUs θα άρχιζαν τότε γρήγορα να διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά με μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τα αληθινά ευρώ και θα γίνονταν ‘νόμισμα’ ανεξάρτητα από το ποια θα ήταν η ονομασία του, που θα υπήρχε παράλληλα με το ευρώ» εξήγησε ο αξιωματούχος.

 


Εάν η κυβέρνηση ξεμείνει από ευρώ για την πληρωμή μισθών, συντάξεων και προμηθευτών, θα πρέπει να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση των κεφαλαίων για να αποτρέψει μαζικές εκροές ευρώ από τη χώρα. Αυτό μπορεί να περιορίσει τα ποσά που οι Έλληνες μπορούν να αποσύρουν από τα ATM ή να στείλουν στο εξωτερικό, όπως έγινε στην Κύπρο το 2013, αναφέρει το Reuters.

 
To IOUs μπορεί να μην γίνουν ευρέως αποδεκτά στα καταστήματα και μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ένας τρόπος για την τακτοποίηση μόνο ορισμένων πληρωμών που σχετίζονται με την κυβέρνηση, όπως οι λογαριασμοί ενέργειας, τουλάχιστον στην αρχή. 

 


Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θα κρατήσει ευρώ από τα φορολογικά έσοδα για να καλύψει τις πληρωμές χρέους και να αποφύγει την χρεοκοπία. 

«Η ρύθμιση μπορεί να είναι προσωρινή για να κρατήσει την κυβέρνηση σε λειτουργία καθώς ελπίζει να διαπραγματευθεί μία συμφωνία με τους πιστωτές της που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει περισσότερα ευρώ σε δάνεια» δήλωσε στο Reuters δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. 

 
Σύμφωνα με το Reuters, οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η Ελλάδα έχει ήδη δείξει στο παρελθόν ότι είναι διατεθειμένη να καθυστερήσει πληρωμές για τις εσωτερικές της υποχρεώσεις για να εξασφαλίσει τα ευρώ που χρειάζονται για την εξοφλήσεις του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: