"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Σταθερα αλυτρωτικά οι σκοπιανοι, σταθερά γραφικά εμείς!!!


Ο υπουργός των Εξωτερικών μας κατά την συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της FYROM Νικόλα Ποπόσκι, πρόσφατα στη Ρίγα της Λεττονίας στο περιθώριο της άτυπης διάσκεψης των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. και εκείνων των προς ένταξη χωρών, του είπε πως η Αθήνα σχεδιάζει να προτείνει στα Σκόπια την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ως ένα ακόμη βήμα καλής θέλησης της ελληνικής πλευράς.


Σκοπός των ΜΟΕ θα είναι, όπως μας πληροφόρησε μετέπειτα ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, να αντιμετωπιστεί η πολιτική του αλυτρωτισμού «που εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως από την πλευρά της ΠΓΔΜ». Οπως σημειώνεται μάλιστα, αυτή η πολιτική είναι που «συνιστά το πραγματικό πρόβλημα πίσω από το ζήτημα της ονομασίας». 


Η ανάλυση ότι το πραγματικό πρόβλημα, όπως αυτό αναδύθηκε ως απομεινάρι του Μακεδονικού Ζητήματος, μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και τη συγκρότηση κράτους με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», είναι ο αλυτρωτισμός, δεν απέχει από την πραγματικότητα. 


Με τη διαφορά ότι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, φαντάζει όχι απλά μαξιμαλιστικό αλλά εξωπραγματικό να ζητάμε από τα Σκόπια να εγκαταλείψουν μια πολιτική πάνω στην οποία οι ηγέτες τους σφυρηλατούν στον πληθυσμό «μακεδονική» εθνική συνείδηση, με τον Γκρούεφσκι μάλιστα να έχει οικοδομήσει και να στηρίζει στον αλυτρωτισμό την πολιτική του ηγεμονία.


Εως τώρα δεν έχουν γνωστοποιηθεί τα ΜΟΕ και από τα Σκόπια μεταδόθηκε ότι η Αθήνα ζήτησε προθεσμία τριάντα ημερών για να τα ετοιμάσει την πρότασή της. Ωστόσο, η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ προδιαγράφει και την τύχη της πρωτοβουλίας του κ. Κοτζιά. «Χρειάζονται μόλις λίγα λεπτά για να αντιληφθεί κανείς ότι η θέση αυτή (σ.σ. της ελληνικής πλευράς) απέχει πολύ από την πραγματικότητα», δήλωναν πηγές του ΥΠΕΞ της FYROM. Και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετική, καθώς αν αποδεχόταν η σλαβομακεδονική πλευρά να συζητήσει ΜΟΕ για τον αλυτρωτισμό, θα ήταν σαν να παραδεχόταν ότι ασκεί πολιτική αλυτρωτισμού, θα έβγαζε δηλαδή τα «μάτια» μόνη της.


Κατ’ εμάς, ως γνωστόν, τα πάντα σε αυτή τη χώρα εκπέμπουν αλυτρωτισμό: 


Από το όνομα που υποστηρίζουμε ότι μας το «κλέβουν», τη «μακεδονική» συνείδηση την οποία τους αποκλείουμε να έχουν, τη γλώσσα που δεν τους επιτρέπουμε να μιλάνε, τα σχολικά εγχειρίδια στα οποία μαθαίνουν ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι και τις κακόγουστες αψίδες και τις τριήρεις του Γκρούεφσκι.  


Φαντάζεστε, τώρα, ότι μπορεί ο Γκρούεφσκι να απαρνηθεί την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα ή ακόμα να κατεδαφίσει τον ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την κεντρική πλατεία των Σκοπίων για χάρη των όποιων ΜΟΕ; 


Μακάρι, αλλά δεν τον βλέπω να θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά. 


Αν η νέα ηγεσία του ΥΠΕΞ σκοπεύει διά της πρότασής της να χαλαρώσει κάπως το πολύ κακό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών, πράττει ορθώς. Φοβάμαι, όμως, ότι επέλεξε λάθος αφετηρία για ένα τέτοιο ξεκίνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: