"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Πρώτη φορά, έτσι...


Δυστυχώς στην Ελλάδα της κρίσης θα τα ζήσουμε όλα. Ακόμη και μια κυβέρνηση του «τρεις λαλούν, δυο χορεύουν κι ένας (με τα πουκάμισα έξω) πετάει πυροτεχνήματα». 

Αυτή η κυβέρνηση, όμως, ξεπέρασε και τη λαϊκή φαντασία. Οι αυτάρεσκες δηλώσεις του κ. Γιάνη Βαρουφάκη ότι το κείμενο που υπέγραψε εκ μέρους της χώρας με 18 εταίρους είναι «φύλλο συκής» και ότι «οι Ευρωπαίοι ήθελαν ασάφειες για να μπορεί η συμφωνία να περάσει από τα Κοινοβούλιά τους»! (ΑΝΤ1 27.2.2015) δεν είναι απλή γκάφα ενός νεοφώτιστου στην πολιτική. Αποτελεί –πιθανότατα ασυνείδητη– υπονόμευση του στόχου της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη.
Αν όσοι συνυπέγραψαν το κείμενο πάρουν τοις μετρητοίς τον κ. Βαρουφάκη, δεν θα πρέπει να υπογράψουν άλλη συμφωνία με τη χώρα μας. Διότι ακόμη κι αν έχει δίκιο ο υπουργός Οικονομικών και το κείμενο έγινε ασαφές για να διευκολυνθεί η χώρα (να μη βρεθεί, δηλαδή, ξεκρέμαστη από αρνητικές ψήφους σε κάποιο Κοινοβούλιο), τότε είναι κάτι για το οποίο ο υπουργός έπρεπε να πει «ευχαριστώ»· να το πει ψιθυριστά και όχι να κραυγάζει μεγαλοφώνως ότι οι συμφωνίες της Ε.Ε. είναι παλιόχαρτα!

Γίνεται επικίνδυνος για τη χώρα ο υπουργός Οικονομικών. Αποδεχθήκαμε τις «κόκκινες γραμμές» (στον σηκωμένο γιακά του), τις μπαρούφες περί των Ελλήνων που δεν θέλουν λεφτά και δουλειές, αλλά πρωτίστως αξιοπρέπεια, το ύφος των χιλίων καρδιναλίων «δεν ξέρετε εσείς, να σας πω εγώ!» στα κρίσιμα Eurogroup, αλλά οι τελευταίες δηλώσεις του μπορούν να τινάξουν στον αέρα τα τελευταία ψήγματα εμπιστοσύνης που απέμειναν μεταξύ Ελλάδος και εταίρων.

Υπάρχει ένα κομμάτι της εν λόγω συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών που δεν μεταδόθηκε, αλλά διέρρευσε στο Διαδίκτυο: 

Κάποια στιγμή χτυπάει το τηλέφωνο και είναι ο πρωθυπουργός.  

«Απαντήστε και πείτε ότι θα επιστρέψω σε ένα λεπτό», λέει αυτάρεσκα στις γραμματείς του ο κ. Βαρουφάκης. 

Κι αν χρεοκοπούσε εκείνη τη στιγμή η χώρα; 

 «Πείτε στον πρωθυπουργό ότι μιλάει με τον Παπαδάκη», συμπλήρωσε ο δημοσιογράφος που έπαιρνε τη συνέντευξη. 

Αυτό δείχνει τις προτεραιότητες που έχει ο κ. Βαρουφάκης:  
Mια εμφάνιση στο γυαλί προηγείται του κυβερνητικού έργου, ακόμη και των τηλεφωνημάτων του προϊσταμένου του.  

Αλλά μπορεί να δείχνει ότι ο κ. Βαρουφάκης επιδιώκει «ηρωική» έξοδο από την κυβέρνηση, πιθανώς σαν επιστέγασμα των «ηρωικών» του διαπραγματεύσεων. Αν έχουν έτσι τα πράγματα, κάποιος να του δείξει επειγόντως την πόρτα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: