"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Φλερτ με τον "ξαφνικό θάνατο"

Ασφυκτικό περιβάλλον δημιουργούν για την Ελλάδα και την κυβέρνηση Τσίπρα οι μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου (7,2 δισ ευρώ) και η κατηγορηματική άρνηση των δανειστών να παράσχουν και την παραμικρή έστω διευκόλυνση, χωρίς άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων.


Ήδη ο Σόιμπλε απείλησε ανοιχτά με χρεοκοπία τη χώρα και ειρωνεύτηκε τον Βαρουφάκη, λέγοντας «δε θα ήθελα να ήμουν στη θέση του» -φράση που δείχνει ότι ο Γερμανός Οικονομικών έχει μετατρέψει σε βεντέτα τις διαφορές του με την ελληνική κυβέρνηση.


Ακολούθησε ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, που ουσιαστικά απέκλεισε την πιθανότητα να δοθεί άδεια στην Αθήνα να εκδώσει έντοκα γραμμάτια από τη στιγμή που έχει ξεπεράσει το όριο των 15 δισ ευρώ -άρα κόβουν και αυτή τη δίοδο.


Λίγο αργότερα ήταν η σειρά του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπουμ, να προτρέψει την ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει αμέσως μέρος των μεταρρυθμίσεων και εκείνος θα φρόντιζε να εκταμιευτεί νωρίτερα ένα τμήμα της τελευταίας δόσης.


Για να έρθει και ο επικεφαλής του οργανισμού χρηματοδότησης (ESM), Κλάους Ρέγκλιγκ, να ξεκαθαρίσει ότι η Αθήνα δεν πρέπει να περιμένει χρήματα χωρίς να τηρήσει τους όρους του Μνημονίου.


Τι θα κάνει η κυβέρνηση, που αντιλαμβάνεται ότι η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε «ξαφνικό θάνατο»;


Πρώτον, αθροίζει τα διαθέσιμα χρήματα και τα βρίσκει γύρω στα 2,2 δισ ευρώ -ποσό που υπερκαλύπτει τις πληρωμές του 1,6 δισ προς το ΔΝΤ, για τον Μάρτιο. 


Και δεύτερον, αναζητεί άλλα 5 δισ, χωρίς να ξέρει προς το παρόν που θα τα βρει.


Θα βάλει έκτακτο φόρο στα υψηλότερα εισοδήματα; Και αν βάλει, είναι δυνατόν να μαζέψει 5 δις ευρώ;

aixmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: