"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Από τη μύγα ξίγκι ή μήπως χάδια στην τετράπαχη προβατίνα?


Στην επόμενη συνέντευξη του ΥΠΟΙΚ –σήμερα, αν δεν κάνω λάθος, στο μέτρημα θα είναι η 11η μέσα σε 10 ημέρες- ελπίζω να ερωτηθεί για τις μύγες: «Δεν πρόκειται να είμαστε η πρώτη χώρα που δεν θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ.  Θα βγάλουμε από τη μύγα ξίγκι αν χρειαστεί να το κάνουμε αυτό μόνοι μας, και θα το κάνουμε», δήλωσε προχθές, ενώ κατά τα καλά συνήθεια όλων των εκτός πραγματικής οικονομίας πολιτικών, δεν απέκλεισε μια έκτακτη(;) εισφορά σε αυτούς που έχουν -όπως είπε- να πληρώσουν, όχι σε όλους. 


Αυτοί είναι… οι μύγες, αν καταλάβατε. Ο Γ. Βαρουφάκης είναι αριστερός και σαν τέτοιος αντιλαμβάνεται την παραγωγική διαδικασία στην ελεύθερη οικονομία της αγοράς σαν στρεβλή διαδικασία η οποία εξισορροπείται -εν μέρει μόνον- από τη βαριά φορολογία των περίφημων «εχόντων και κατεχόντων» μηδέ των επιχειρήσεων εξαιρουμένων.  


Μέχρι εδώ γνωστά τα κολλήματα-κατάλοιπα ενός οικονομικού μοντέλου το οποίο κατέρρευσε ακόμη και όπου εφαρμόστηκε με σχετική επιτυχία για ένα διάστημα, όπως π.χ. στις σοσιαλιστικές εποχές της Σουηδίας ή του Ισραήλ.
 
Οταν όμως τα κολλήματα πας να τα εφαρμόσεις όχι σε μια υγιή παραγωγική οικονομία, με θετικό ρυθμό ανάπτυξης και χαμηλή ανεργία, αλλά σε μια παραπαίουσα μεταξύ ύφεσης και ισχνής ανάπτυξης, στεγνής σε ρευστότητα και με ανεργία στο 25% οικονομία, τότε η νέα φορολογία, έστω και έκτακτη, μεταφράζεται σε οικονομικό έγκλημα. 
 

Αντίθετα, η πάταξη της φοροδιαφυγής και ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων και των καταθέσεων των «εχόντων και κατεχόντων» είναι μια άλλη πολιτική επιλογή, εξαιρετικά σωστή και δίκαιη κοινωνικά, χωρίς σοβαρή επίπτωση στην οικονομική ζωή της χώρας. Αλλά εκεί, όπως μαθαίνουμε, θα δοθεί μια ακόμη ευκαιρία να «ασπρίσουν» τα μαύρα χρήματα όσων τα έχουν χωρίς να μπορούν να τα δικαιολογήσουν. Γιατί; 
Δει δη χρημάτων… Εδώ όχι απλά δεν θα βγει από τη μύγα ξίγκι αλλά θα χαϊδευτεί η τετράπαχη προβατίνα για να καταδεχτεί να δώσει λίγο γάλα.

Την ώρα λοιπόν που οι μεν θα βαφτιστούν «πλούσιοι» -αλήθεια, έχετε υπ’ όψιν για ποια εισοδήματα και ποιες περιουσίες μιλούν στις άλλες χώρες όταν κάνουν λόγο για υψηλά κλιμάκια;- και θα κληθούν να πληρώσουν μια ακόμη έκτακτη εισφορά ή ένα ακόμη χαράτσι, κάποιοι άλλοι θα κληθούν να φορολογηθούν για πρώτη φορά και χαριστικά μάλιστα για τα αδήλωτα εισοδήματα ή και τα εντελώς παράνομα αποκτηθέντα χρήματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: