"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ: To Ρωσικό αέριο, η Ουκρανία και η Ευρώπη

Γράφει ο ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΣ

Το θεμα της προμήθειας Ρωσικού Φυσικού Αερίου μετα την όξυνση των σχέσεων Ρωσίας-Δύσης λογω Ουκρανιας ξανά βγαίνει στην επιφάνεια

Η Ευρώπη εχει απο το 2009 και μετα λάβει σημαντικά μέτρα ανάγκης αναβαθμίζοντας δίκτυα και αποθηκευσεις  ώστε σε περίπτωση διακοπής της παροχής μέσω Ουκρανίας να μπορέσει να ικανοποιήσει τη ζήτηση για αρκετό χρονικό διάστημα.

Η Οικονομία ομως της Ευρώπης δεν μπορεί να λειτουργεί με μέτρα ανάγκης. Χρειάζεται μακροχρόνια εγγυημένες πηγές ενέργειας. Ομως ακριβώς επ’αυτου συμβαίνουν πράγματα τα οποία ειναι δύσκολο να ερμηνευθούν ορθολογικά.

Η Gazprom και οι Ευρωπαίοι εισαγωγείς έχουν υπογράψει Συμβάσεις για ποσότητες 155bcma (Δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως) απο το 2014 και μετα

Αν εξαιρεθεί η Ουκρανία και η Ρωσία τροφοδοτήσει την Ευρωπη μόνο με παρακαμτοντες την Ουκρανία αγωγους δημιουργείται έλλειμμα 50-60 bcm ετησίως που δεν μπορεί να καλυφθεί άμεσα απο άλλες εισαγωγές.

Οι Ρώσοι πρότειναν να καλύψουν αυτο το έλλειμμα με τον Νότιο αγωγό μέσω Βουλγαρίας,τον South Stream που θα εχει χωρητικότητα 63 bcma,θα στοιχίσει 18 δις Ευρώ και θα μπορέσει να λειτουργήσει απο το 2018 και μετα. Εδώ αρχίζει ομως το πρόβλημα:

Οι Βρυξέλλες σε αντίποινα για τη Ρωσική εισβολή στην Κριμαία και για να εξαναγκάσουν την Ρωσία σε συνεργασία με την Ουκρανία ακύρωσαν τον South Stream ως έργο Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Έδωσαν επιςης εντολή στις Υπηρεσίες της ΕΕ να διερευνήσουν όλες τις δυνατές πηγές παροχής αερίου και να υποβάλλουν έκθεση εντός 90 ημερών.

Ειναι λοιπόν προφανές οτι για λίγα χρονια το αέριο πρεπει να περάσει υποχρεωτικά μέσω Ουκρανίας και οτι η Ευρώπη σκέπτεται πως θα απεξαρτηθεί απο την Gazprom το συντομότερο

Αυτο ειναι ευκολότερο να λεχθεί παρά να γίνει.

Τόσο για λόγους συμβατικούς οσο και για λόγους τεχνικούς το έλλειμμα των 50-60bcma ειναι δύσκολο να καλυφθεί απο αλλού άμεσα, όταν μάλιστα οι πηγές της Ευρώπης στη Βόρειο Θάλασσα φθiνουν και εξαντλούνται ενώ οι ανάγκες της αυξάνουν.

Παραλαβή υγροποιημένου αερίου (LNG) απο Καταρ ή σχιστολιθικου απο τις ΗΠΑ απαιτεί νέες δαπανηρές υποδομές και βεβαιότητα μακροχρόνιας αδιαταρακτης παροχής. 

Αέριο μέσω Αζερμπαϊζαν η/και Ιράν απαιτεί και αυτο νέες σημαντικές  υποδομές οπως ο αγωγός Nabucco που τωρα αντικαθίσταται με τον τουρκικό TANAP. 

Aεριο απο την Ανατολική Μεσόγειο ειναι επι του παρόντος λίγο.

Όλες οι επιλογές απαιτούν νέες επενδύσεις υποδομών πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων Ευρώ και με πενταετή ορίζοντα έναρξης. Επισης όλες αυτες οι λύσεις έχουν και προβλήματα.

Η Ευρώπη μπορεί σε ορίζοντα ετών να μειώσει την εξάρτηση της απο την Ρωσία,δεν μπορεί να την διακόψει και δεν μπορεί να το κάνει αμέσως

Η Ρωσία εχει ανάγκη το συνάλλαγμα και δεν ειναι αυτή που θα βοηθήσει στη μείωση των πωλήσεων της.

Ειναι πλέον βέβαιο οτι η Ευρώπη θα διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της και θα μειώσει τις εισαγωγές απο Ρωσία οσο πιο γρήγορα μπορεί.

Έτσι η Ρωσία θα τείνει να γίνει κάπως φτωχότερη απο οτι πριν των Ουκρανικών γεγονότων.

Για να το αντιμετωπίσει αυτο η Ρωσία κατευθύνει τις εξαγωγές της ανατολικά πλέον. Η Κίνα ήδη συμφώνησε να αγοράσει πετρέλαιο αξίας 350 δις δολαρίων τα επόμενα έτη. Αυτο θα σημάνει αυξημένες τιμές πετρελαίου για την Ευρωπη και η Κίνα,επενδύοντας στην Ρωσική Πετρελαϊκή Παραγωγή αντικαθιστά σταδιακά την Γερμανία/Ευρωπη ως κύριος ενεργειακός εταίρος της Μόσχας.

Η μείωση της αμοιβαίας εξάρτησης και κατα συνέπεια του αμοιβαίου συμφέροντος  καθιστούν τις προστριβές πιο εύκολες. Ειναι επιθυμητές απο την Γερμανία/Ευρωπη προστριβές με την Ρωσία;  

Μάλλον όχι.

Τι θα συμβεί για παράδειγμα αν οι Ουκρανοί λογω επικείμενης χρεοκοπίας συνεχίσουν να μην πληρώνουν το αέριο που καταναλώνουν στην Gazprom; 

Αν οι Ρώσοι απογοητευμένοι απο την άρνηση του South Stream στρέψουν δυναμικά τις εξαγωγές τους προς Ασία; 


Αν διακοπεί η παροχή αερίου μέσω Ουκρανίας τον επόμενο χειμώνα η Ευρώπη κάπως θα βολευτεί αλλα η Ουκρανία θα πεθάνει.

Για να μην πεθάνει η Ουκρανία η ΕΕ ρυθμίζει ώστε η Ουκρανία να μπορεί να εισάγει εώς 12 bcm απο τη Σλοβακία και 7.2 bcm απο την Πολωνία και την Ουγγαρία που ειναι τα 2/3 του ελάχιστου που εισάγει απο τη Ρωσία . Αυτο θα στοιχίσει 560 δολάρια τα 1000 κυβικά μέτρα ήτοι 10,752  δις δολάρια το σύνολο. Με τις τρέχουσες τιμές η Ουκρανία πληρώνει στη Ρωσία 268.5 τα 1000 κυβικά μέτρα  ήτοι συνολικά 5,155 δις δολάρια για τα 19.2 δις κυβικά μέτρα.

Η Ουκρανία δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τα παλαιά χρέη της στη Ρωσία για το αεριο, που ειναι ήδη2.89 δις δολάρια και αυξάνουν σε ρυθμό περίπου ένα δις το μήνα . Πως θα πληρώσει 10,752 δις επι πλέον;

Η Ρωσία θα αυξήσει την τιμή του αερίου,η οποία θα ειναι πάντως φθηνότερη απο την Δυτική πρόταση και Ρώσοι έχουν δεχθεί να μείνουν απλήρωτοι για αρκετό καιρό πράγμα που δεν ειναι αποδεκτό στη Δυση.

Η Ουκρανία πλησιάζει τη χρεοκοπία με άμεσα απλήρωτα χρέη πλέον των 15 δις δολαρίων,πληθωρισμό 14% που βαίνει αυξητικά και έσοδα που μειώνονται. Για να πάρει σε δυο χρονια τα 14 δις δολάρια του ΔΝΤ θα πρεπει πρωτα να αποδεχθεί προγράμμα λιτότητας και” εξυγίανσης” της Οικονομίας της, Τα κονδύλια που υπόσχονται οι Δυτικοί ευεργέτες και αργούν και ειναι συνδεδεμένα με βαρείς όρους και πάντως τα χρέη ειναι περισσότερα. Οι εργαζόμενοι με μέσο μισθό 300 ευρώ και οι συνταξιούχοι με σύνταξη 100 ευρώ που θα βρουν τα χρήματα να πληρώσουν τον τριπλάσιο λογαριασμό θέρμανσης στην Ουκρανία των -20° C τον Χειμώνα;

Λιτότητα σε Λαό που ήδη υποσιτιζεται θα εχει κοινωνικές συνέπειες που θα εξελιχθούν σε πολιτικές.

Τελικά η Ευρώπη θα δαπανήσει πολλές δεκάδες δισεκατομμυρίων και η Ουκρανία θα πληρώσει πολλά δις που δεν εχει γιατι;  

Για να ειναι ανεξάρτητη απο τη Ρωσία η οποία ευχαρίστως μέχρι τωρα πουλούσε φτηνότερα το αεριο σε αυτήν και την Ευρώπη;

Μήπως τελικά αυτά ειναι αποτελέσματα βίαιων και βιαστικων κινήσεων; 

 Η ρήξη ΗΠΑ Ρωσίας εχει τελικά ως μόνο θύμα την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: