"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Διεθνές παζάρι δισεκατομμυρίων για τους εξοπλισμούς



Εξοπλιστικά: ένα παγκόσμιο παζάρι 400 δισ. δολαρίων που έχει αλλάξει προσανατολισμό. 

Σήμερα τα όπλα τα φτιάχνουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Γερμανία και τα αγοράζουν Ασιάτες και Αραβες, οι νέοι μεγάλοι πελάτες για πάσης φύσεως βαρέα όπλα.

 

Χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα, το Πακιστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία επιδίδονται σε ανηλεή ανταγωνισμό για ασφάλεια και στρατιωτική ισχύ αγοράζοντας αφειδώς κάθε είδους οπλισμό.

 

Τα στοιχεία για το 2009-2013 είναι αποκαλυπτικά: μόνο πέρυσι ξοδεύτηκαν πάνω από 395 δισ. δολάρια σε όλον τον κόσμο για αγορές όπλων και αμυντικού εξοπλισμού. Αμερικανοί, Ρώσοι και χώρες της Δυτικής Ευρώπης διατηρούν την πρωτιά στην κατασκευή και στις εξαγωγές των όπλων.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το SIPRI, το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, το οποίο είναι ο πιο έγκυρος οργανισμός καταγραφής και ανάλυσης της παγκόσμιας στρατιωτικής βιομηχανίας και του εμπορίου οπλικών συστημάτων, οι πρώτες 10 χώρες στις εξαγωγές είναι οι εξής: ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία, Ουκρανία, Ιταλία και Ισραήλ.

 

Αύξηση πωλήσεων παρουσίασαν οι ρωσικές εταιρείες οπλικών συστημάτων. «Η ρωσική βιομηχανία όπλων συνέρχεται σταδιακά από την κατάπτωση της σοβιετικής βιομηχανίας» λέει ο Σαμ Πέρλο-Φρίμαν, διευθυντής του Προγράμματος Στρατιωτικών Δαπανών και Παραγωγής Οπλων του SIPRI.

 

Τονίζει πάντως ότι «ο ξεπερασμένος εξοπλισμός, η ανεπαρκής οργάνωση και η εκτεταμένη διαφθορά θα συνεχίσουν να περιορίζουν την ικανότητα της Ρωσίας να ανταγωνισθεί τεχνολογικά τη Δύση στον τομέα αυτόν».

 
Ολιγοπώλιο
Σύμφωνα με το SIPRI, από τους 100 κορυφαίους κατασκευαστές όπλων στον κόσμο οι 42 έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ, ένας στον Καναδά και 30 στη Δυτική Ευρώπη. 

Οι εταιρείες αυτές πραγματοποιούν σχεδόν το 90% των παγκόσμιων πωλήσεων. Εξι ρωσικές εταιρείες περιλαμβάνονται επίσης μεταξύ των 100 κορυφαίων κατασκευαστών όπλων. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται εταιρείες από 23 χώρες, ενώ από το 2012 έχουν προστεθεί εταιρείες από την Ουκρανία και την Πολωνία.

 

Στον κατάλογο του SIPRI δεν περιλαμβάνονται κινεζικές εταιρείες διότι το Πεκίνο δεν δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία για την αμυντική βιομηχανία του. Αλλά ειδικοί έχουν βάσιμες υποψίες ότι υπάρχουν τουλάχιστον εννέα κινεζικές εταιρείες οι οποίες θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στους 100 μεγαλύτερους κατασκευαστές όπλων παγκοσμίως.

 
Στην Ασία ο καλοί πελάτες

Οι μεγαλύτεροι πελάτες βρίσκονται πλέον στην Ασία. Οι πρώτοι 10 αγοραστές όπλων είναι η Ινδία, η Κίνα, το Πακιστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη και η Αλγερία.

 

Η Ασία αγοράζει σχεδόν τα μισά από τα καινούργια όπλα (44%) που βγαίνουν στην παγκόσμια αγορά, με τη φτωχή Ινδία και την αναπτυσσόμενη Λαϊκή Κίνα επικεφαλής στην κούρσα των εξοπλισμών.

 

Μεγάλη κερδισμένη από την ακόρεστη λαχτάρα των Ινδών για κάθε είδους όπλα είναι η Ρωσία: σε ποσοστό 78% τα όπλα που αγοράζουν οι Ινδοί είναι made in Russia. Αλλά έπειτα από δεκαετίες προσπαθειών για την κατασκευή των δικών της όπλων η Ινδία μπορεί να βρίσκεται κοντά στην πρώτη επιτυχία. Προσφάτως παρουσίασε ένα ινδικό μαχητικό, ένα τεθωρακισμένο άρμα μάχης και μια σειρά από πολεμικά πλοία.

 

Αν η Ινδία τα καταφέρει, οι Ρώσοι θα χάσουν πολλά. Αυτή τη στιγμή η Ινδία έχει παραγγείλει στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 39 δισ. δολαρίων από τη Ρωσία, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των εξαγωγών όπλων της Ρωσίας.

 

Η Ινδία κατατάσσεται όγδοη στον κόσμο σε στρατιωτικές δαπάνες. Μεταξύ των κορυφαίων 10 αγοραστών όπλων μόνο η Σαουδική Αραβία έχει μια λιγότερο παραγωγική εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

 

Οσον αφορά την προέλευση των όπλων, τα περισσότερα εξακολουθούν να παράγονται από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία: αυτές οι πέντε χώρες κατασκευάζουν πάνω από το 75% των οπλικών συστημάτων του πλανήτη, ενώ η Κίνα έγινε πέρυσι η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός χάρη στις συνεχείς παραγγελίες από το Πακιστάν, τη Βενεζουέλα και άλλα κράτη, ιδίως της Αφρικής, που δυσκολεύονται να προμηθευτούν δυτικά οπλικά συστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: