"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Το αφανές τίμημα της ανεξαρτησίας - Οι αγορές εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όχι την Ελλάδα



Η έξοδος του Δημοσίου στις αγορές προκάλεσε και προκαλεί πολιτική ένταση που είναι κατανοητή, αλλά γίνεται για λάθος λόγους!  


Είναι κατανοητή επειδή όλα αυτά συμβαίνουν σε μια ευαίσθητη προεκλογική περίοδο, αλλά είναι λάθος καθώς συσκοτίζει την πραγματικότητα


Είναι προφανές ότι η έξοδος του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές δεν είναι ούτε το τέλος των προβλημάτων ούτε μια καταστροφή που γίνεται για λόγους πολιτικής εκμετάλλευσης. Είναι διασκεδαστική η στάση ορισμένων στην αντιπολίτευση που ξαφνικά «ανακάλυψαν» μιαν άλλη πραγματικότητα. Εως τώρα υποστήριζαν ότι η τρόικα είναι τοκογλύφοι που εκμεταλλεύονται τον ελληνικό λαό και τώρα επικρίνουν την κυβέρνηση επειδή δανείστηκε από τις αγορές με επιτόκιο υψηλότερο από ό,τι μας δανείζει η τρόικα και συνεπώς επιβαρύνει τον ελληνικό λαό! Από την άλλη πλευρά, είναι αλήθεια ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν χρειαζόταν άμεσα το ποσό που συγκέντρωσε από την πώληση ομολόγων. Γιατί έσπευσε να κάνει την πώληση αυτή; 


Επειδή είναι προτιμότερο να μπορεί κανείς να δανείζεται από τις αγορές παρά να εφαρμόζει τυφλά ένα υποχρεωτικό πρόγραμμα. Η δυνατότητα να δανείζεται από τις αγορές δείχνει την ανεξαρτησία που διαθέτει η χώρα…
 

Ωστόσο προκύπτει άλλο ερώτημα:  


Γιατί οι αγορές δέχονται ξαφνικά να δανείσουν την Ελλάδα ενώ το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό και μη βιώσιμο;  


Γιατί επενδυτικοί οργανισμοί προσφέρουν ξαφνικά κεφάλαια; 


Γιατί τώρα μας εμπιστεύονται περισσότερο;
 
Η αλήθεια είναι ότι πολιτικές σκοπιμότητες δεν έχουν μόνον οι πολιτικοί στην Ελλάδα. Σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να αποδεχθούν ότι παραμένουν υπερχρεωμένες. Σε χώρες όπως η Γερμανία, αποφεύγουν να υπογραμμίσουν ότι διαμορφώνεται μια νέα εποχή στην οποία η Ευρώπη θα είναι περισσότερο ενιαία.
 
Η αλήθεια είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δρομολογεί τη νέα ευρωπαϊκή οικονομία στην οποία θα υπάρχει ενιαία εποπτεία των συστημικών τραπεζών, αλλά και η δυνατότητα να αγοράζονται από την ΕΚΤ ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Οι αγορές έχουν πειστεί ότι και τα ελληνικά ομόλογα θα αγοράζονται στο μέλλον από την ΕΚΤ και συνεπώς όσοι τα αποκτούν σήμερα θα έχουν σημαντικά κέρδη. Οπως είχαν όσοι αγόρασαν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου μετά το «κούρεμα», όταν η τιμή τους ήταν 30% της αξίας τους και σήμερα έχει φθάσει το 80%! Οι αγορές εμπιστεύονται όχι την Ελλάδα αλλά κυρίως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που υπόσχεται ότι θα ασκεί περισσότερο δραστήρια πολιτική, θα μειώσει το επιτόκιο του ελληνικού χρέους, θα βελτιώσει τους όρους εξόφλησής του, κάνοντάς το βιώσιμο.
 
Επειδή όμως τα κεφάλαια είναι των ευρωπαϊκών κρατών, υπάρχουν μερικές προϋποθέσεις:

Μία από αυτές είναι τα ομόλογα που θα αγοραστούν να είναι στην αγορά. Η είσοδος στην αγορά των ελληνικών ομολόγων είναι θετική εξέλιξη επειδή τα καθιστούν επιλέξιμα από την ΕΚΤ. 


Μια άλλη προϋπόθεση είναι ότι οι τράπεζες που δεν πάνε καλά θα επιβαρύνουν πρώτα τους μετόχους και τους μεγάλους καταθέτες προκειμένου να μην επιβαρύνουν τους φορολογούμενους.
 
Τελικά η ΕΚΤ θα είναι περισσότερο δραστήρια και θα κατευθύνει κεφάλαια στις αγορές, αλλά το τίμημα είναι ο μεγαλύτερος έλεγχος των οικονομιών και κυρίως εκείνων που έχουν υψηλότερο χρέος. Οι κυβερνήσεις θα έχουν μικρά περιθώρια να δανείζονται για να μοιράσουν χρήματα στους ψηφοφόρους…

Δεν υπάρχουν σχόλια: