"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Ολοι παρακολουθούν, αλλά οι ΗΠΑ έχουν πλεονέκτημα

 
Το πιο ξεκάθαρο μήνυμα στην υπόθεση των αποκαλύψεων του Εντουαρντ Σνόουντεν για τις παρακολουθήσεις είναι ότι οι ΗΠΑ, έχοντας αναπτύξει αυτές το Ιντερνετ και φιλοξενώντας στο αμερικανικό έδαφος τους ισχυρότερους παίκτες του, έχουν αποκτήσει ένα πλεονέκτημα στο παγκόσμιο παιχνίδι των παρακολουθήσεων.
 
Εχουν τον κεντρικό ρόλο. Είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τους άλλους.

Οι άλλες χώρες δεν πάνε πίσω. Δημοκρατίες ή δικτατορίες, έχουν αναπτύξει τεράστια τεχνολογία, διεισδύουν σε δίκτυα οπτικών ινών, παρακολουθούν την κίνηση στο Διαδίκτυο, κατασκοπεύουν τους πολίτες τους, μέσω των εθνικών εξυπηρετητών (servers) μπορούν ακόμη και να εξαπολύουν κυβερνοεπιθέσεις και να διεισδύουν σε ξένα δίκτυα. Οι γνώστες του θέματος πάντως εκτιμούν ότι η τεχνολογική ανάπτυξη στη Σίλικον Βάλεϊ είναι τόσο μεγάλη που έχει καταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματική υπερδύναμη στις παρακολουθήσεις.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν πρόσβαση σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων που συγκεντρώνουν οι κορυφαίες στον κόσμο εταιρείες επικοινωνιών, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αποθήκευσης δεδομένων στα σύννεφα. Αυτά μάλιστα επιπλέον του τεράστιου δικτύου οπλιτικών ινών που έχουν οι ΗΠΑ, δίκτυο που περιλαμβάνει σχεδόν το ένα τρίτο των διαδικτυακών επικοινωνιών όλου του κόσμου.

Αυτό το δίκτυο επιτρέπει στις ΗΠΑ να συμπεριφέρονται ως κεντρικός ελεγκτής του Δικτύου και να «βλέπει» ένα τεράστιο κομμάτι του όγκου των μηνυμάτων που διακινούνται παγκοσμίως, σύμφωνα με μία έρευνα στις επικοινωνίες που έκανε η εταιρεία TeleGeografphy. «Η απόλυτη εξουσία της αμερικανικής υποδομής είναι ότι πολύ συχνά, όταν μετακινούνται στο Διαδίκτυο πληροφορίες, περνούν μέσα από τις ΗΠΑ, ακόμη και αν δεν υπάρχει γεωγραφικός λόγος», σημειώνει ο Joss Wright, ερευνητής του Ινστιτούτου Διαδικτύου της Οξφόρδης, σε δηλώσεις του στο Ασοσιέιτεντ Πρες. «Το σημερινό καθεστώς αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα για τις ΗΠΑ», λέει.

Ποιο είναι το πλεονέκτημα; 

Οι παρακολουθήσεις σήμερα γίνονται μέσω του Διαδικτύου, που προσφέρει ιδιωτικές πληροφορίες για την καθημερινή ζωή του ανθρώπου, οι οποίες δεν μπορούσαν να παρασχεθούν με προηγούμενες, πιο παραδοσιακές, μορφές κατασκοπίας. Και στο Διαδίκτυο οι ΗΠΑ έχουν το προβάδισμα. Κατά συνέπεια, σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, οι αρχές περιορίζονται στο να κρυφακούνε ιδιωτικές συνομιλίες, αλλά οι πληροφορίες που συγκεντρώνουν έτσι δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτές που συγκεντρώνουν οι αμερικανικές αρχές, συλλέγοντας και αναλύοντας πληροφορίες από τη διακίνηση των e-mails.

Δεν είναι σαφές πώς το πρόγραμμα Prism, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) παίρνει τα δεδομένα από τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που τα διακινούν στο Διαδίκτυο. Απομένει να αποδειχτεί πόσο ευρεία ήταν η συνεργασία των κολοσσών του Διαδικτύου με την NSA.

Ο πρώην αναλυτής της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν μίλησε για «μία από τις πιο πολύτιμες, μοναδικές και παραγωγικές» λεωφόρους συλλογής πληροφοριών. Τα ονόματα όμως των εταιρειών είναι τεράστια και ακόμη μεγαλύτερα είναι τα νούμερα των χρηστών που έχουν.

Η Microsoft με το δημοφιλέστατο φυλλομετρητή Internet Explorer έχει το 25%-50% των browsers όλου του κόσμου. Η Google διεξάγει τα δύο τρίτα των ερευνών στο Διαδίκτυο. Η Facebook έχει 900 εκατομμύρια χρήστες, περίπου το ένα τρίτο όλων των ανθρώπων που πλοηγούνται στο Ιντερνετ.

Και οι άλλες υπερδυνάμεις (Ρωσία, Κίνα) έχουν ρυθμίσει τη νομοθεσία τους ώστε οι υπηρεσίες πληροφοριών να ελέγχουν τη διακίνηση δεδομένων μέσω των εθνικών server. Αυτό που κάνει τη διαφορά για τις ΗΠΑ είναι ότι βρίσκονται ακριβώς στο κέντρο βάρους του μεγαλύτερου στον κόσμο όγκου δεδομένων που προκύπτουν από τις πάσης φύσεως επικοινωνίες, τα social media και την online αποθήκευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: