"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Αλλο Ισραήλ, άλλο Κύπρος για την ΕΕ


Τι είναι τελικά η Ευρώπη των 28; Είναι μια παράλογη «ένωση» κρατών, με διαφορετικές πολιτικές, διαφορετικές κουλτούρες και λαούς, που ελάχιστη σχέση έχουν μεταξύ τους. Διοικείται από τη Γερμανία και τους βόρειους δορυφόρους της και όπως απέδειξε η κρίση χρέους, οι αρχές της συνεργασίας και της αλληλεγγύης έχουν εγκαταλειφθεί και καταπατηθεί ενώπιον του κέρδους και των συμφερόντων.

Το τελευταίο επεισόδιο που έχει σχέση με την πολιτική της ΕΕ και αφορά το Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη αποδεικνύει τον παραλογισμό αυτής της «ένωσης», που επιχειρεί ανεπιτυχώς να έχει μία κοινή γραμμή σε όλα τα θέματα. Η ΕΕ ανακοίνωσε τις κατευθυντήριες γραμμές της, οι οποίες αποκλείουν από τη συνεργασία με το Ισραήλ τα κατεχόμενα εδάφη. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι γραμμές αυτές προβλέπουν πως από το 2014 όλες οι συμφωνίες με το Ισραήλ που θα αφορούν χορήγηση βοήθειας της ΕΕ θα πρέπει να ορίζουν σαφώς ότι δεν εφαρμόζονται στη Δ. Οχθη, την Αν. Ιερουσαλήμ, τη Λωρίδα της Γάζας και τα Υψίπεδα του Γκολάν.

Δεν θα διαφωνήσω, παρά το γεγονός ότι πλέον με το Ισραήλ η Ελλάδα και η Κύπρος συνθέτουν μια στρατηγική συμμαχία στη Μεσόγειο που αναμένεται να βοηθήσει εξαιρετικά τις δύο χώρες. Παρά την πικρία που προκαλεί η συμπεριφορά των Παλαιστινίων σε όσους στηρίξαμε τον αγώνα τους από την παιδική ηλικία, η κατοχή είναι κατοχή και πρέπει να μας βρίσκει απέναντι.

Αυτό που προκαλεί οργή και αγανάκτηση είναι ότι η ΕΕ που επιβάλλει όρους στο Ισραήλ είναι η ίδια ΕΕ που στηρίζει την κατοχή στην Κύπρο, ενισχύοντας οικονομικά και με άλλους τρόπους το παράνομο κατοχικό καθεστώς του Ερογλου, που υπάρχει μόνο λόγω της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας


Διότι χωρίς τον κατοχικό στρατό δεν θα άντεχε ούτε μέρα. Το παράδοξο είναι ότι η Αθήνα και η Λευκωσία συμφώνησαν με τις παραπάνω κατευθυντήριες γραμμές. Ειλικρινά... Δεν βρέθηκε ένας Ελληνας ή Κύπριος διπλωμάτης να απαιτήσει από την ΕΕ να επιδείξει την ίδια συμπεριφορά και για τους κατακτητές της Κύπρου;

Δεν υπάρχουν σχόλια: