"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TYNΗΣΙΑ - ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ: Iσλαμικό δικαστήριο με βάση τη Σαρία στο... περίπτερο!

Για δεκαετίες οι δικτάτορες της Τυνησίας ήλεγχαν τα πάντα με σιδηρά πυγμή. Μετά όμως από τις εξεγέρσεις της Αραβικής 'Ανοιξης το 2011 κάποιες ακραίες ισλαμικές ομάδες της αραβικής χώρας δρουν πιο ελεύθερα. Επιχειρούν μάλιστα να στήσουν τα δικά τους ισλαμιστικά δικαστήρια, όπου οιπιστοί καταφεύγουν ζητώντας την επίλυση των διαφορών τους με βάση τη Σαρία, το νόμο του Κορανίου.

Στην Μπιζέρτα της Τυνησίας. ένα μικρό περίπτερο που πουλάει ρούχα έγινε το ισλαμικό δικαστήριο της περιοχής. Με αυτόκλητο «δικαστή» τον πωλητή ρούχων και πρώην αγωνιστή του Τζιχάντ, του ιερού πολέμου, Αμπντεσλάμ Σαρίφ, προκάλεσε ανησυχία στις τυνησιακές Αρχές.

Οπως μεταδίδει σε ανταπόκρισή του από την τυνησιακή πόλη του βρετανικό BBC, ο Σαρίφ και οι οπαδοί του επιλύουν με αποτελεσματικότητα πολλές διαφορές: γυναίκες που προσπαθούν να σώσουν τον γάμο τους, κλοπές, προσβολές, διαφωνίες σε ζητήματα οικογενειακά και οικονομικά.

Οι Αρχές όμως τον Ιούνιο ισοπέδωσαν το περίπτερο πώλησης ρούχων - δικαστήριο του Σαρίφ. Ο ίδιος είναι μέλος ενός ριζοσπαστικού σουνιτικού κινήματος που ευαγγελίζεται την επιστροφή στο αυθεντικό Ισλάμ, θεμελιωμένο στο Κοράνι και τη Σούνα. Αυτό το κίνημα ονομάζεται σαλαφισμός και αρκετοί οπαδοί του απορρίπτουν τη βία ως μέσο διάδοσης της πίστης τους. Στην Τυνησία, ωστόσο, μία ευάριθμη ομάδα σαλαφιστών κρίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, εξαγριωμένοι οπαδοί εισέβαλαν στην αμερικανική πρεσβεία στην Τύνιδα. Μερικούς μήνες μετά, η αστυνομία τους κατηγόρησε για τη δολοφονία του λαϊκού ηγέτη της αντιπολίτευσης και ενός ακόμα σοσιαλιστή πολιτικού. Το υπουργείο εσωτερικών ισχυρίζεται ότι το ίδιο όπλο χρησιμοποιήθηκε και στους δύο φόνους.

Στην Μπιζέρτα τώρα οι σαλαφιστές ξεκίνησαν τις περιπολίες στους δρόμους της πόλης παριστάνοντας τους αστυνομικούς. Καταγράφηκαν γεγονότα κατά τα οποία νεαροί σαλαφιστές εθεάθησαν να ξυλοκοπούν είτε με μεταλλική αλυσίδα είτε με σπαθιά άντρες που έκριναν μεθυσμένους.

Το νέο κύμα καταστολής του κινήματος στην Μπιζέρτα και σε άλλες περιοχές ξεκίνησε για τα καλά, μετά την απαγόρευση σύναξης των σαλαφιστών τον περασμένο Μάιο. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι περίπου 2.000 άτομα συνελήφθησαν σε ολόκληρη την χώρα. Το πιο μετριοπαθές από τους σαλαφιστές ισλαμικό κόμμα Ενάχντα, αντιμετώπισε με λεπτούς χειρισμούς την πρόκληση αυτή. Η Τυνησία είναι μία σχετικά φιλελεύθερη χώρα, όπου η Ενάχντα πρέπει πια να καθησυχάσει τους πάντες ότι «ατυχήματα» όπως η πραξικοπηματική ανατροπή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο και το λουττρό αίματος που ακολούθησε δεν θα συμβούν εδώ.

Η Μπιζέρτα και τα φτωχά προάστιά της αντιμετωπίζουν πολλά κοινωνικά προβλήματα, κάτι που συνέβαλε στην εξάπλωση του σαλαφιστικού κινήματος. Όπως άλλωστε πολλοί ντόπιοι διατείνονται ότι το κίνημα βοήθησε και βοηθάει τους ανέργους, τους άπορους και τα σχολεία της περιοχής.

Ένα νέο μέλος του κινήματος, ιδιοκτήτης καφετέριας προσφέρει στους πελάτες του αυτοσχέδια κηρύγματα του Σαλιφισμού εκτός από τον συνηθισμένο καφέ. Ο ίδιος μάλιστα δηλώνει ότι «Δεν θα υποχωρήσουμε. Μπορεί να μειώθηκε το φιλανθρωπικό μας έργο, αλλά παρά τα εμπόδια που προκύπτουν, οι γιοι μας θα συνεχίσουν το έργο μας. Τίποτα δεν σταματάει τη διάδοση του Ισλάμ. Κανείς και τίποτα θα μας σταματήσει». 

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: